Списание Buisiness Insider направи селекция от мотивиращи речи на известни и успели хора. Идеята е, когато нещата, с които се занимавате не вървят по план, в рамките на едва 10 минути да си върнете мотивацията и да разширите хоризонтите си на познание.

Как да бъдем по-успешни

Как да бъдем по-успешни

Какво не трябва да казваме, за да се случи

Речите са изнесени пред TED (организация, посветена на идеи, които си заслужават да се разпространяват), а ние ще ви представим четири от тях.  

Ще започнем с Бил Гейтс и неговата реч от март 2015 г., в която милиардерът обръща внимание на неправилно изразходваните пари за ядрени оръжия. Той предупреждава, че една масивна вирусна епидемия може да убие повече хора, и го прави, отколкото една ядрена бомба. Бил Гейтс смята, че ваксинацията е по-важна от всякога. 

Следващата реч е на Рон Гутман, основател и главен изпълнителен директор на HealthTap - безплатни мобилни и онлайн приложения за здравна информация, и разказва за скритата сила на усмивката.

Той смята, че усмивката отключва положителни емоции, а с тях се увеличава и работоспособността. И, разбира се, разкрива емоционалното състояние на човека.

Речта на Паоло Кардини е от 2012 г. и ни съветва да се съсредоточаваме върху една задача, до нейното приключване, вместо да подхващаме много. Кардини е дизайнер и учител и смята, че това просто организиране на графика може да ни направи по щастливи. 

Джулиан Трежър е бизнес консултант и се спира върху недостатъците на клюките, отрицателността и оправданията, и подчертава ценностите на честността. Лекцията му е озаглавена "Как да говорим така, че хората да искат да слушат".

Трежър обръща внимание на най-важните компоненти, които трябва имаме предвид, когато водим разговор и искаме да бъдем чути. Това са регистър, тембър, прозодия, темпо, височина и сила. 

Като допълнение ще завършим с една реч на американския мотивационен лектор Ерик Томас. В нея той прокарва основната си идея, че не трябва да виним другите за нашите неуспехи, а самите себе си.