Имаше години, когато най-популярните породи кучета бяха немските овчарки, колитата и пуделите. Много отдавна обаче не сме засичали тези породи за сметка на така наречените "плоскомуцунести" кучета като мопсове и френски булдози. А този факт притеснява учените.

Снимка 345651

Източник: iStock

Според изследване, публикувано в списание PLOS ONE в края на август 2020 г., собствениците на булдози, френски булдози и мопсове е много вероятно отново да си вземат куче от същата порода. Това означава, че те ще продължат да бъдат селектирани и размножавани въпреки здравните проблеми, от които страдат.

Ветеринарите обаче предупреждават, че плоскомуцунестите кучета са по-предразположени към тежки заболявания като дихателни болести, проблеми с очите, болести на гръбнака, пневмония и топлинни удари. Освен това живеят с около четири години по-малко от кучетата с нормална муцуна.

Снимка 491613

Източник: iStock

Според някои от ветеринарите дори мопсовете и различните видове булдози въобще трябва да спрат да бъдат размножавани заради тези здравословни рискове. Пазарът обаче е на друго мнение. Надяваме се, че бъдещите собственици на кучета ще се информират добре преди да направят своя избор се надяват и от SciTechDaily.