През юни 2019 г. футболните клубове Интер и Милан обявиха, че знаковият стадион "Сан Сиро" ще бъде заменен с нов по-голям, който ще се строи в близост. Това породи вълна от недоволство сред феновете на футбола, но и няколко креативни идеи. Една от тях е на архитект Анджело Рена.

Снимка 489323

Източник: angelorenna.com

Архитектът предлага "Сан Сиро" да бъде превърнат в гора - проектът му включва 35 000 кипариса, които да бъдат засадени по бившите трибуни. Бройката им не е случайна - те символизират жертвите на коронавируса в Италия.

"Основната идея е да спасим легендарния "Сан Сиро" от разрушение и да превърнем мястото в мемориала на жертвите на COVID-19," казва Рена. "Ще запазим структурата, но ще променим функцията му."

Снимка 489324

Източник: angelorenna.com

За мемориала Рена предлага премахване единствено на покрива и седалките на стадиона. На тяхно място ще бъде насипана пръст, в която да се засадят кипарисите. Макар за момента да няма коментар от страна на футболните клубове или управата на Милано, архитектът вярва в проекта си.

Сан Сиро в настоящия си вид

Източник: iStock

Сан Сиро в настоящия си вид

"Разрушаването на стадиона ще струва 70 милиона евро. Може да ползваме парите за реализирането на този проект," казва Рена пред Dezzen, макар да е наясно, че решението зависи от Милан и Интер.