Колкото и да е коравосърдечен човек, няма как да не омекне пред молещия поглед на домашния любимец, който настойчиво точи лиги и жално проследява с очи всяка ваша хапка.

Дали става въпрос за оглозгана кълка или шоколад, кучетата са известни с нестихващия си интерес за храна, а стопаните - със склонността си да се пречупят пред милите погледи на любимците си и да им подхвърлят каквото и да е.

Но често нещата могат да не завършат добре, имайки предвид че кучешкият стомах не е пригоден за много от любимите ни храни.

Снимка 326149

Източник: iStock

Шоколад и десерти

Шоколадът е токсичен и би могъл да е фатален за живота на кучето заради съставката теобромин, която се съдържа в какаото. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голяма е вероятността кучето да пострада.

Всички десерти, които съдържат мая и изкуствени подсладители, също са противопоказни за здравето на любимеца ви. Те могат да причинят сериозни стомашно-чревни и чернодробни проблеми.

Снимка 326153

Източник: iStock

Тлъстини и кокали

Въпреки че да дадеш кокал на куче ни се струва като най-нормалното нещо, по-тънките пилешки и пуешки кокали се превръщат в малки остри иглички след като минат през захапката на кучето и представляват огромен риск за червата и хранителния тракт.

Тлъстините от свинско, агнешко, телешко и пуешко месо пък са трудни за преработване в кучешкия стомах и могат да доведат до отлагания, затруднено храносмилане и повръщане.

Снимка 326154

Източник: iStock

Сурови яйца

Както при хората, салмонелата в суровите яйца би могла да предизвика болки и натравяне при кучетата.

Сол

Кучетата не бива да поглъщат богати на сол храни, тъй като тя сериозно нарушава баланса на водата в тялото им. Поглъщането на солени храни може да доведе до повръщане, диария, треперене и дори смърт.

Снимка 326155

Източник: iStock

Бразилски орех и грозде

Бразилският орех е една от най-вредните за кучетата храна и само шест от тях могат да доведат до мускулни спазми, повръщане и висока температура. Гроздето може да предизвика същите симптоми и поразии.