Преди време разказахме за правителствен проект на Китай, според който се планува само през 2018 г. на територията на страната да се засадят над 65 000 кв. км гори.

В Китай, разбира се, основният мотив за засаждане на дървета са умопомрачителните нива на замърсяване на въздуха, но инициативата носи и друга, несметна по стойност полза.

Китай засажда 65 000 кв. км гори през 2018 г.

Китай знае как да се справи с мръсния въздух

В борба с мръсния въздух

Гората Живулинг в провинцията Шанкси е една от най-големите в страната и е резултат от изкуствено залесяване, което продължава вече повече от 20 години. За този период над 263 животински вида са се "нанесли" в дебрите на младите дървета, като 37 от тях са застрашени от изчезване.

Животните изглежда се чувстват добре и се радват на добри условия за размножаване.

Осем от видовете са под първостепенна опасност (най-високата) от изчезване, а 29 са представители на силно намалели през последните години видове.

Гората Живулинг е привлякла и най-голямата популация от северно китайски леопарди - 28 на брой. Те делят хабитата си с други редки видове като златни фазани, червени лисици и оцелоти (вид малки котки).

Случващото се на територията на Китай е свидетелство за това, че засаждането на нови дървета не е просто средство за поправяне на щетите върху климата и атмосферата, нанесени от човека, но и начин да запазим изчезващи видове и да им дадем нов дом.