Ако от време на време ни иде да напуснем не само работата, града или държавата, а направо цялата планета, то желанието ни може да се реализира след някоя и друга година. На Земята стана толкова пренаселено, че все по-често обръщаме поглед към други планети и се чудим дали ще бъдат толкова гостоприемни, колкото ни се иска.

Колонизирането на Марс все още ни звучи по-скоро като научна фантастика, но има редица учени и предприемачи, които работят усилено, за да се превърне в реалност. А до тогава си задаваме редица въпроси, на които се опитваме да намерим отговори.

За колко време ще стигнем

Марс е четвъртата планета в Слънчевата система. В зависимост от разположението на планетите, тя може да бъде както на 56, така и на 401 милиона километра от Земята.

Ако нашето превозно средство е най-бързият космически кораб на света, ще ни трябват между 40 дни и девет месеца и половина.

Снимка 384980

Източник: Facebook / EngNet - Engineering Network

Как ще дишаме

Съществуването ни на Земята се гарантира от кислорода. Но на Марс той е прекалено нищожно количество. Цели 95% от атмосферата на планетата са съставени от въглероден диоксид.

И понеже не може просто да си занесем от Земята кислорода, от който имаме нужда, ни е необходима технология, с която да го добиваме от въглеродния диоксид. Стъпка напред в тази посока е Moxie - устройството, създадено от NASA.

То има за цел не само да осигурява достатъчно кислород в атмосферата, но и да произвежда течен кислород - пропелант, който може да се използва като гориво за космическите кораби, за да отлетят от Марс обратно към Земята.

Снимка 384977

Източник: Facebook / NASA Daily Updates

Как ще се изхранваме

В последно време говорим за тенденцията да заменяме местните и млечни продукти с изцяло растителни, ако искаме да предотвратим унищожение на планетата ни. 

Но какво правим, ако сме на Марс, където почвата е всичко друго, но не и плодородна? Решението ни се дава от хидропониката - наука за отглеждане на растения без необходимост от почва. Наученото за Земята може да бъде приложено и на Марс, смятат учените. Но насажденията трябва да бъдат под марсианската повърхност, в затворени помещения, за да могат по-лесно да се контролират условията.

Снимка 384981

Източник: Facebook / Big Bang To Dynamic Earth

И тук привидното решение се сблъсква с един сериозен проблем - липсата на вода на повърхността. Заради нея ще можем да задоволяваме една около 20% от хранителните си нужди чрез отглеждането на растения по метода на хидропониката. А всичко останало ще трябва да ни бъде доставяно от Земята. Но в пратките ще се съдържат само и единствено изсушени продукти.

Така би изглеждал един град на Марс

Град на Марс - поглед отвътре

Всички сгради са 3D принтирани

Къде ще живеем

Отново под земята. В жилища, които се затварят херметически. Да обитаваме повърхността на Марс е почти невъзможно заради специфичната атмосфера и липсата на магнитно поле, което води до повишена радиация.

С какво ще се разхождаме

Ако решим да се преселим на Марс, ще трябва да забравим за събирането на тен на слънчева светлина. Тук влиянието на Слънцето е много по-различно и не можем просто да се разхождаме по повърхността на планетата и да останем живи.

Задължително трябва да сме със специален костюм и скафандър. Те ни пазят както от радиацията, така и от доста ниските температури на Марс - около -55 градуса и цели -153 на полюсите.

Снимка 384978

Източник: Facebook / NASA Solar System Exploration

Един ден на Марс

Денят на Червената планета е с 40 минути по-дълъг от този на Земята. Така за една година се събира толкова време, че тя може да продължи не 365 дни, а два пъти повече. Ако сме в южната част на Марс, ще имаме седем месеца пролет, шест месеца лято, пет месеца есен и четири - зима.

И както днес е топло, така до вечерта температурите могат да се понижат драстично - с цели 20-30, а и повече градуса. Причина за това са силните пясъчни бури.

Как ще изглежда SpaceX база на Марс

Как ще изглежда SpaceX база на Марс

Плановете на Мъск за следващите няколко години

Гравитацията на Марс е едва една трета от тази на Земята. Така ще ни се наложи отново да се учим да ходим, пише Hashem Al-Ghaili.