Всички знаем колко важно е правилното ръкостискане. То е абсолютен предавател на нашата сила, решителност, топлина и разум към отсрещната страна. Може да вдъхне и усещането, че сме надеждни и благоразположени. А може и обратното - да ни покаже като разконцентрирани или индиферентни хора.

Слабото, нервно ръкостискане показва, че сме неспокойни, неподготвени или неспособни. Прекалено силното ръкостискане, от своя страна, демонстрира сила или прекалена самонадеяност.

Оказва се, че освен психологически ефект, ръкостискането е сигнал и за здравословното ни състояние.

Снимка 321519

Източник: iStock

Слабото ръкостискане може да е ранен знак за проблеми със сърцето. Хората с "меки" ръце по-често имат уголемени и увредени сърца, установиха учени от университета "Куин Мери".

Силното ръкостискане, от друга страна, е свързано с по-голямо количество кръв, изпомпвано от сърцето, и с по-здрав сърдечен мускул. Това намалява риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт или инсулт.

"Ръкостискането е евтин и много лесен начин за определяне на хората, които са застрашени от сърдечносъдови заболявания", каза ръководителят на екипа проф. Стефен Питърсън.

За изследването си учените са накарали участниците да стискат три секунди устройство, наречено динамометър.