Астероидът "2012 ТС4" ще премине близо до нашата планета довечера. Диаметърът му е 15 метра, горе-долу с размерите на къща. Това е малък астероид - площта на големите е километри.

Небесното тяло ще премине много близо до Земята, но все пак е на достатъчно разстояние, за да не представлява опасност.

Доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна коментира пред националното радио, че големината му е достатъчно опасна за Земята, ако той влезе много навътре в орбитата между Земята и Слънцето, така че нашата планета със своята гравитация да го привлече. Тук няма опасност обаче, защото астероидът преминава достатъчно далече.

Според експертите групата на близките опасни астероиди включва страшно много обекти. "Опасни са както големите, така и малките, защото един такъв астероид, би могъл да унищожи Варна (например) тотално и да причини големи щети", казва д-р Радева.

От НАСА също съобщават, че точното разстояние, на което ще премине астероидът от Земята все още не може да се определи с голяма точност, но със сигурност то ще е безопасно за нашата планета.

От обсерваторията "Макдоналд" на Тексаския университет са направили изчисления, че ако астероид с такъв размер все пак се насочи и удари Земята, той ще изгори още в атмосферата.

Въпреки това ще има силна експлозия, която може да причини счупване на прозорци.

Учените припомнят, че по подобен начин в земната атмосфера експлодира астероид, който причини хаос в руския град Челябинск през февруари 2013 година.

Ранените при инцидента бяха над 1500 души. Следващото посещение на астероида "2012 ТС4" близо до Земята ще е през зимата на 2019 година.