По какво се различава представянето на двама атлети със сходни физически показатели? Кое е онова, което кара един състезател по фигурно пързаляне да направи фамозно завъртане във въздуха и да се приземи успешно, а друг да падне безславно?

Проучване на Канадската асоциация по спортна психология твърди, че отговорът е в психическата подготовка на спортистите, докато физическата е просто платформата, от която всеки спортист стартира. Разликата между първите и последните в класирането не се крие в мускулите, а в мозъка, казват самите олимпийци в интервюта за въпросното изследване.

Малките цели

Снимка 343230

Източник: iStock

Топ спортистите са на мнение, че полагането на малки цели е един от основните елементи на успеха. Според думите им, изпълнението на сложен скок или рекордно бързо спускане по ски писта са резултат от поставянето на цели за всяка стъпка от процеса, а не стремеж към перфектно цялостно изпълнение.

Ако заложим в съзнанието си да изпълним малките детайли перфектно, голямата картина се нарежда сама. Като даваме на мозъка си малки и по-постижими цели, избягваме излишния стрес, който често съпровожда стремежа към големите постижения и който често ни коства блестящото представяне.

Да си говориш сам

Снимка 343232

Източник: iStock

Големите спортисти си говорят сами и ние не трябва да се срамуваме или страхуваме да правим същото. Те твърдят, че себеубеждението е един от най-ефективните начини да се подготвим да дадем най-доброто от себе си. Говоренето на глас пред огледалото е мощен инструмент за програмиране на подсъзнанието към успех, по-силен от влиянието на който и да е мотивационен гуру.

Визуализация

Снимка 343231

Източник: iStock

Визуализацията на успеха и перфектното изпълнение е създаване на вътрешна реалност, в която ние вече сме успели в начинанието си. Когато сме съумели да "видим" успеха с окото на съзнанието си, физическият и реален аспект на нашата цел става по-постижим.

Контрол над превъзбудата

Снимка 343229

Източник: iStock

Треперещите крайници и трудното дишане са нещата, провалили повече атлети и изпълнители от различни сфери, отколкото липсата на подготовка и трудната конкуренция. Това е и причината да виждаме толкова много спортисти със слушалки точно преди да излязат под прожекторите. Музиката, дълбокото диафрагмено дишане и говоренето сам са най-ефективните методи да намалим вълнението и възбудата, и да се фокусираме върху представянето си.