Страхът от летене е една от най-разпространените фобии в световен мащаб. Идеята, че сме на хиляди метри над Земята, затворени на борда на самолет, без случващото се да зависи от нас, отказва мнозина да пътуват и да откриват много нови места.

В последните години полетите станаха доста по-достъпни и често са предпочитана алтернатива на наземния транспорт. Ако обаче дори цени от 10-15 евро за билет не могат да ни накарат да се отправим към летището, то вероятно имаме проблем. Но и за него, както за повечето, има решения.

Снимка 339795

Източник: iStock

Да заложим на сигурно

Голям част от страха от пътуване със самолет е свързана не само със самото летене. Често то се предхожда от голяма лудница заради багаж, чекиране, проверки и дълго и напрягащо чакане. 

За да си спестим тези главоболия, добре е да се чекираме от дома онлайн, да съобразим внимателно багажа с конкретните изисквания, да проверим няколко пъти дали всичко е наред и да отидем по-рано на летището. Така адреналинът ни няма да се вдигне до критични нива.

Снимка 339791

Източник: iStock

Комфорт

Когато вече сме на борда на самолета, добре е да носим с нас нещо, което ни напомня на дома. Той винаги се свързва със сигурност и спокойствие. Може да е възглавница, одеяло или защо не плюшена играчка.

Заето

Независимо дали ще си направим плейлист с любими песни, или ще разгърнем първите страници на нова книга, много важно е мозъкът ни да бъде зает постоянно. Така няма да му остане време за натрапчиви мисли дали турболенцията няма да свали самолета и какъв е шансът да оцелеем.

Снимка 339792

Източник: iStock

Без срам

Няма нищо притеснително в това да споделим на стюардесите, че ни е притеснено и не се чувстваме много добре. Те са виждали стотици като нас и имат своите начини да ни накарат да се почувстваме по-спокойно.

Мечтаейки

Добра идея е да вземем със себе си и снимка от дестинацията, към която сме се запътили. Докато се взираме в страхотната панорама от Айфеловата кула или в заснежените върхове на Алпите, лесно ще убедим сами себе си, че няколко часа напрежение на борда си заслужават.

Снимка 339794

Източник: iStock

Дишайки

Добрата стара техника с дълбокото поемане на въздух и бавното издишане винаги помага в стресови ситуации. Затова е добре да я приложим още преди излитане. Така не само ще нормализираме притока на кислород, но и съзнанието ни ще е заето с тази задачка.

Реално погледнато

Добре е да не забравяме, че шансът да загинем в самолетна катастрофа е в пъти по-малък, отколкото при ПТП - само 1 на 11 милиона. Въпреки това не спираме да караме колата си, нали? А защо тогава да не летим?

Снимка 339802

Източник: iStock

Добре е да се информираме по въпроса, за да убедим сами себе си, че турболенцията не може да свали самолета. Също така странните шумове при излитане и кацане не задължително значат, че нещо с машината не е наред. Колкото повече знаем, толкова по-малко ще се притесняваме.