Взиране в екраните на компютрите и смарт устройствата с часове. Болката, зачервяването и умората в очите ни е задължителна.

Това, което помага срещу неприятните симптоми, а би могло дори да предотврати увеличаването на диоптъра, е йога. Да, както има йога за тялото, така има и за очите. Има няколко прости упражнения, които може да правим по всяко време.

Без да съветваме да пропускаме профилактиката в лекарския кабинет, но бихме могли да предотвратим ходенето по доктори с дискретни упражнения, дори и на работното място.

Асаните в йогата са предназначени да помагат на различни органи в тялото. Ето защо е съвсем нормално да има и йога за очи.

Отпускане на напрежението 

Сядаме на стол с изправен гръб и глава. Затваряме очи и нормализираме дишането си с няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Разтриваме дланите си енергично една в друга и ги поставяме на очите. Правим това няколко пъти, докато усетим приятно затопляне в областта. След това прокарваме нежно пръсти върху веждите, разтриваме слепоочията си и погалваме с ръце лицето си. Движенията наподобяват масаж и имат за цел да разсеят натрупаното напрежение.

Мигане

След дългото взиране в екрана, при което неусетно забравяме да мигаме, е хубаво да помогнем на очите си, когато направим следната гимнастика - мигаме бързо десетина пъти, а след това затваряме очи за няколко секунди. Повтаряме няколко пъти.

Снимка 348149

Източник: iStock

Фокусиране

Повдигаме едната си ръка на нивото на погледа. Свиваме я в юмрук и изпъваме показалеца си нагоре. Фокусираме се върху него, а след това бавно започваме да приближаваме пръста си и да го отдалечаваме, като не го изпускаме от поглед. Повтаряме няколко пъти, като дишаме спокойно.

Второто упражнение за отпускане на очния мускул се състои в следното. Изправяме се до прозореца и задържаме поглед върху носа си за няколко секунди. След това рязко сменяме посоката и фокусираме в далечен обект на хоризонта. Повтаряме няколко пъти.

Гимнастика

Когато усетим умора в очите си, внимателно ги затваряме. След това ги отваряме и започваме бавно да местим поглед наляво и надясно, нагоре и надолу, но без да движим главата си. След като повторим няколко пъти, може да направим няколко кръга с очите си, като отново сменяме посоката. Накрая се фокусираме върху носа си и завършваме серията със затваряне на очи за няколко секунди.