През целия си живот, работното място е едно от пространствата, в които човек прекарва голямата част от времето си, а неговите колеги - хората, с които крайна сметка споделя ежедневието си.

Този факт прави средата, в която работим, много важна за общото ни щастие. И ако всеки ден не се чувстваме добре там, то нищо чудно това нещастие да напусне офиса и да се настани и във всички останали аспекти на живота ни.

Ето и няколко конкретни идеи, с които да направим както нашето собствено пребиваване на работното място, така и това на нашите подчинени, възможно по-радостно и щастливо.

Тайната на успеха - дрямка в офиса

Тайната на успеха - дрямка в офиса

Ето защо сме "за"

Достатъчна почивка

Почивката е един от основните стълбове, на които щастието ни стъпва и получава възможност да разцъфне. Не само в работата, а и по принцип в живота.

Ако не спим достатъчно, тялото няма да има нужното време да възстанови. А това означава, че ще се изправим пред нов ден без достатъчно енергия. Което пък често ще ни кара да се чувстваме демотивирани.

Снимка 350354

Източник: iStock

Веднъж потопени в работния график, трябва да правим кратки почивки от задълженията. Тази практика е полезна за нашия ум, а и след няколко минути разсейване ще действаме по-ефективно.

Отношенията с колегите

За приблизително осем часа на ден, пет дни в седмицата, искаме или не - колегите в офиса ще бъдат хората, с които прекарваме най-много време. Затова и да имаме близки взаимоотношения с тях е от първостепенно значение.

Снимка 324694

Източник: iStock

А със "свои" хора ще се чувстваме по-обвързани с работата и с работното място. Заради ефекта, който приятелството има върху самочувствието ни, голяма е вероятността да подобрим и собствения си професионализъм.

Приемаме всяка промяна

Работата в голяма компания изисква и способност за бързо адаптиране към промени. Възможно е позицията, която заемаме, да не бъде фиксирана. Това пък означава, че трудовите ни задължения ще се променят в зависимост от нуждите или решенията на нашите преки ръководители.

Снимка 311951

Източник: iStock

Ако приемем промяната като възможност да научим нещо ново и да се запознаем с нови хора, то всяка модификация в спецификите на задълженията ще се превърне в неочаквана мотивация и стимул.

Персонализиране на работата

Ако работим в офис, имаме възможност да персонализираме работната си среда, за да я направим възможно най-удобна и приятна. Мястото, където прекарване осем (най-малко) часа, влияе както на вътрешния и външния ни комфорт и щастие, така и на трудовата ни продуктивност.

Затова и от Hola смятат, че лични снимки или предмети, свързани с положителни спомени и асоциации с любими хора, са идеален начин да направим ежедневната си работа много по-приятна.