Всеки луд с номера си, казват някои. А ние просто заключваме, че всеки има своята рутина, живее живота по свой начин и едни аспекти го влекат повече от други. Манията към перфектен външен вид и добро здраве обаче често може да премине границите на разумното.

Ето няколко, на пръв поглед, безобидни ежедневни навика, които могат да са признак на пристрастяване. И така ден по ден да си вредим, смятайки, че уж си правим добро.

Избелване на зъбите

Желанието да имаме перфектна, холивудски бяла усмивка вече може лесно да се изпълни. Срещу съответната сума, разбира се. Но когато се подложим на няколко процедури и видим ефекта от тях, е доста вероятно да пожелаем да продължим с избелването.

Когато не успеем да поставим правилната граница, значи страдаме от Bleachorexia (bleach - избелвам). А в желанието ни зъбите да бъдат възможно най-бели, ги... съсипваме. Емайлът изтънява, стават чувствителни, усещаме болка и започваме да съжаляваме какво сме си причинили.

Снимка 342450

Източник: iStock

Балсам за устни

Едно безобидно, но обичайно повтарящо се действие като нанасяне на балсам за устни също може да се превърне в мания. И причината е в съставките на продуктите. 

В голяма част от балсамите за устни се съдържат повече съставки, които ги изсушават, вместо да ги омекотяват. Така усещаме необходимост да ги нанасяме отново и отново по десетки пъти на ден и попадаме в един омагьосан кръг.

Подхранване на кожата

Знаем, че е добре ежедневно да овлажняваме кожата с предпочитаните от нас продукти. Но ако сме свикнали да нанасяме лосион за тяло по два пъти на ден, значи май сме пристрастени.

Когато прекалено често предоставяме на кожата фалшива бариера с околната среда, това я прави по-мързелива в поддържането на правилните нива на хидратация. Тя просто свиква ние да й даваме това, което и сама може да произведе.

Снимка 391729

Източник: iStock

Така ако спрем да нанасяме лосион толкова често, ще усетим кожата си прекалено суха. И се получава същият омагьосан кръг, както с балсама за устни. 

Ако страдаме от дерматологично заболяване, като екзема или друго подобно, редовната хидратация е задължителна. Но ако кожата ни е нормална, и да пропуснем ден-два лосиона, нищо няма да ни стане.

Декориране на дома

Идеи за дизайн на хола и спалнята ни дебнат от всякъде в социалните мрежи. А магазините имат все по-примамливи предложения. Изборът е наистина огромен и е трудно да устоим.

Да изберем най-хубавите столове, най-подходящите чаши и правилните възглавници за дивана в хола може да звучи като неособено сложна мисия. Но всъщност може да се превърне в мания.

Снимка 391730

Източник: iStock

Таргетираните реклами и онлайн шопингът задълбочават желанието ни да създадем перфектния дом, както на картинките в Instagram. А така лесно правим необмислени покупки и искаме още и още, пише Reader's Digest.

Слушане на музика

Ако не излизаме от вкъщи без слушалки в ушите, значи сигурно спадаме в тази графа. Когато слушаме любимите си парчета, в тялото ни се отделя невротрансимитерът допамин и се чувстваме толкова добре, колкото след като сме хапнали любимите си храни.

Именно заради допамина се пристрастяваме към слушането на музика - просто искаме отново и отново да се почувстваме така добре. И в това няма нищо лошо.

Снимка 377664

Източник: iStock

Заетост

Има хора, които изпитват истинска нужда от това да бъдат заети. Постоянно и без почивка. И това си е сериозен проблем. А причината за него е нежеланието им да останат насаме със себе си и незнанието какво да правят, когато нямат конкретни задачи за изпълнение.

Какво ни трябва за пълен релакс

Сиеста по всяко време

Какво ни трябва за пълен релакс

Извинение

Да се извиняваме за щяло и нещяло също може да се превърне в досаден и вреден навик. Причината за него е, че произнасянето на думата "извинявай", дори когато не е необходимо, е един вид тренировка на мозъка.