Въпреки забраните на САЩ, Huawei успя да продължи да расте и да се развива с впечатляващи темпове.

Този прогрес се дължи най-вече на любовта на китайските потребители към една от най-тачените в Китай компании, където липсата на приложения на Google не е проблем за никого.

В момента обаче компанията е под сериозен обстрел от коментари и нападки в китайските социални мрежи, като дори някои местни печатни издания нападнаха Huawei.

Причината е историята на бивш служител на компанията на име Ли Хонгюан, който е прекарал 251 дни в затвор в Шенжен, след като е бил обвинен в опит за изнудване.

Снимка 455991

Източник: GettyImages

Ли е бил освободен от длъжността си през януари 2018 г. и е получил компенсация от 43 000 долара.

Малко след като парите са били прехвърлени, от Huawei са завели дело срещу него, пледирайки, че Ли се е опитвал да изнудва компанията, като е заплашвал да разкрие пред правителството за незаконните бизнес практики на бившия си работодател.

В следствие на това Ли е арестуван и прекарва времето от декември 2018 г. до август 2019 г. в килия.

Наскоро Ли бе пуснат от полицията, след като властите заключиха, че нямат достатъчно доказателства, за да повдигнат истински обвинения.

САЩ, Google, Huawei и ще бъдат ли вдигнати санкциите над компанията

Светлина в тунела за Huawei

САЩ обмисля да олекоти санкциите си

Като компенсация за неправомерното му задържане са му изплатени 15 000 от държавната хазна, които очевидно по никакъв начин не карат Ли да се чувства по-добре след 251 дни в ареста.

След като Ли разказа историята си в мрежата, интернет потребителите в Китай ожесточено нападнаха Huawei, а местният The Paper нарече компанията "странно чудовище, лишено от емпатия, което се държи като хулиган".

Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi и каква е равносметката за водещите марки смартфони през 2019 г.

Равносметката за водещите марки смартфони през 2019 г.

Кой печели и кой губи

Засега е твърде рано да се каже какъв ефект ще окаже случилото се върху по-нататъшното развитие на Huawei, но истината най-вероятно ще блесне при следващото оповестяване на продажбите на компанията.