С пари вече можем да си купим какво ли не. А това широко предлагане върви ръка за ръка с все по-нестандартно търсене. И далеч не говорим само за вещи, материални ценности, но и за преживявания, ярки спомени за цял живот.

Да направиш заря за празника на любим човек звучи като страхотна идея, нали?! Какво ще кажем обаче вместо на фойерверки, да се радваме на море от падащи звезди в небето? И то по наша поръчка и по наше желание, а не заради поредното астрономическо явление.

Не знаем на кого точно му е хрумнала тази идея, но Японската агенция за аерокосмично проучване реши да я осъществи. И вече около Земята блуждае сателит с размерите на куфар, които излетя в орбита заедно с ракетата Epsilon Rocket #4.

Снимка 401578

Източник: iStock

Как става магията

Сателитът съдържа в себе си метални пелети. Малките топчета с големината на грахово зърно имат специална химична формула, която се пази в тайна. Благодарение на нея те светят ярко при изстрелването си.

Когато има поръчка за метеоритен дъжд, сателитът ще изпуска определено количество топчета (няколко десетки), които ще изгорят в атмосферата подобно на истинските звезди, създавайки блясък и илюзия за падащи небесни тела.

Така по предварителна заявка от определени точки на света ще може да се наблюдава изкуствен метеоритен дъжд. Плановете са това да е възможно след около година.

Първото събитие ще бъде в нощното небе над части от Япония, в района на Хирошима, и ще бъде зрелище за около шест милиона души. Радиусът, в който можем да станем свидетели на небесното явление, е 100 километра. Все още не е ясна и цената на това удоволствие, но вероятно ще бъде около няколко милиона и със сигурност ще е достъпно само за най-богатите.

Руски стартъп иска да сложи билбордове в космоса

Руснаци искат да сложат билбордове в космоса

Вече дори небето не е таван

Като основно предимство се изтъква, че изкуственият метеоритен дъжд е по-продължителен и по-интензивен от този, на който се радваме от време на време и без да плащаме. Освен това, има възможност и за разноцветни падащи звезди, предава Daily Mail.