Начинът, по който говорите, не само засяга начина, по който ви възприемат другите, но има и потенциала да оформи вашето поведение.

"Размяната на една дума с друга може да промени разликата в това как постигате целите си", споделя Бърнард Рот, професор по инженерство в Станфорд и академичен директор на Hasso Plattner Institute of Design в Станфорд, пред Independent. В новата си книга "The Achievement Habit" Рот предлага няколко лингвистични идеи, които могат да ви направят по-успешни. Защо не пробвате две от най-лесните?

"И" вместо "НО"

Снимка 322079

Източник: iStock

Може би се изкушавате да кажете: "Искам да отида на кино, но имам работа." Вместо това Рот предлага да пробвате с "Искам да отида на кино и имам работа."

Той пише: "Когато използвате думата "но", създавате конфликт (и понякога причина) за себе си, които всъщност не съществуват". С други думи, възможно е да отидете на кино, както и да вършите работата си - просто трябва да намерите решение.

Междувременно, когато използвате "и", вашият мозък започва да обмисля как може да се справи и с двете части на изречението", казва Рот. Може би ще гледате по-кратък филм, а може би ще делегирате част от работата си. Решение има и то в "и"-то.

"ИСКАМ ДА" вместо "ТРЯБВА ДА"

Снимка 322080

Източник: iStock

Рот препоръчва просто упражнение, в което да замените в съзнанието си "трябва да" с "искам да". "Упражнението е много ефективно, за да накара хората да осъзнаят, че това, което правят в живота си - дори нещата, които смятат за неприятни - са всъщност това, което те сами са избрали", твърди професорът.

Например, един от студентите на Рот смята, че трябва да вземе математическите курсове, необходими за дипломирането му, въпреки че ги мрази.

В някакъв момент след приключването на упражнението, осъзнава, че наистина иска да вземе часовете, защото ползата от изпълнението на изискването надхвърля неудобството да стои в класове, които не му харесват.

Дизайнерско мислене

Снимка 322081

Източник: iStock

И двата съвета, изброени по-горе, са базирани на ключов компонент на стратегията за решаване на проблеми, наречен "дизайнерско мислене".

Когато прилагате тази стратегия, се опитвате да оспорите автоматичното "автопилотско" мислене и да видите нещата такива, каквито са те наистина.

И когато експериментирате с различен подход, може да осъзнаете, че проблемът не е толкова неразрешим, колкото изглежда, и че имате по-голям контрол върху живота си, отколкото преди сте вярвали.