Ако има едно нещо, което може да замъглява линията между приятел и враг, това е алкохолът. Защото чашата вино лесно става две. Ако след това добавим и няколко шота, излизането за по питие в петък вечер, постепенно се превръща в сцени от "Последния ергенски запой".

Така неизбежно ще се запитаме дали е по-добре да бъдем трезви през седмицата, като си позволяваме вечер по чашка, или да му отпуснем края уикенда и за две вечери да наваксаме всичко пропуснато през делниците.

Какво причинява прекомерното пиене

Прекомерното количество алкохол води до по-висок риск от чернодробно заболяване, което от своя страна уврежда други органи в тялото.

Кофти поведение, злополуки, проблеми със съня, проблеми с паметта или пристрастяване към алкохола.

Пиенето на значително количество за относително кратък период от време може да доведе до алкохолно отравяне/предозиране, че дори и кома.

Снимка 361036

Източник: iStock

Колко e твърде много

Склонни сме да прекаляваме с пиенето, ако приемаме по четири (за жена) или пет (за мъж) стандартни напитки в рамките на два часа.

Една стандартна напитка е еквивалентна на около 350 мл обикновена бира, 150 мл вино и 50 мл твърд алкохол.

Как алкохолът влияе на настроението

Как алкохолът влияе на настроението

Разни видове, разни емоции

Напълно вреден ли е алкохолът

Въпреки споровете, има много изследвания, които сочат, че алкохолът в малки количества може да бъде дори полезен. Важното е всичко да се прави с мярка. Според Greatist, пиенето на една или половин чаша вино редовно намалява риска от сърдечен удар, инсулт и диабет.

Едно проучване дори показва, че умереното пиене помага за предпазване от деменция. И най-важното - една чаша вино (но не повече) може да ни накара да се чувстваме по-привлекателни и с по-голямо самочувствие.

Снимка 363764

Източник: iStock

Да не забравяме

Трябва да консумираме алкохол отговорно и умерено (една напитка на ден за жени, две напитки за мъже) и да избягваме "отрязването", когато е възможно. Но по-важното е да познаваме собственото си тяло добре. Преди да отворим бутилката, трябва да помислим и за толерантността към алкохола и как едно напиване се отразява на нас и нашите близки.

По колко точно вино трябва да пием

По колко точно вино трябва да пием

Ползи и вреди от любимата напитка

Отговорното пиене означава различно нещо за различните хора. Просто всеки трябва да си знае мярката.