Ново проучване анализира как различните видове алкохол причиняват различни емоционални реакции както при мъжете, така и при жените.

Проучването на BMJ Open изследва почти 30 000 души от 21 страни по света.

Всеки респондент пие вино, спиртни напитки и бира в разнообразни случаи и отбелязва как различните видове алкохол засягат настроението и емоциите му.

Червеното вино и бирата ни правят по-спокойни

Снимка 361033

Източник: iStock

Анкетираните съобщават за чувство на спокойствие (52,8%), когато пият червено вино, като половината от всички респонденти твърдят, че се чувстват спокойни и когато пият бира.

Но червеното винo ще ни накара да се почувстваме летаргични
Червеното вино е най-вероятният тип алкохол, който прави човек уморен или летаргичен, като 60% от изследваните съобщават за сънливост след няколко чаши.

Снимка 361036

Източник: iStock

Твърдият алкохол ни дава енергия и увереност
Повече от половината от респондентите във всички страни свързват твърдия алкохол с емоции на енергия и увереност, като младите хора са най-податливи  след няколко шота.

Спиртните напитки ни карат да се чувстваме и секси
Повече от 40% от изследваните се чувстват секси, след като пият високоалкохолни напитки. Различията в емоциите варират в различните страни, като най-голяма е асоциацията с усещането за енергичност и сексапилност в Колумбия и Бразилия.

Снимка 361035

Източник: iStock

Но и повече агресия, безпокойство, сълзи и грубост
Една трета от хората твърдят, че пиенето на спиртни напитки ги кара да се чувстват ядосани или податливи на агресивни пориви. Докато жените са склонни да изпитват по-силни емоционални реакции към различните видове алкохол, мъжете са настроени по-агресивно след пиене на алкохол, особено ако е в по-големи количества.

Изследването показва връзката между настроението и напитките, но не обяснява причината за тези емоционални промени, пише Science Alert.