След голямата еуфория около Game of Thrones си мислехме, че ще мине известно време преди всички отново да полудеят по сериал.

Чернобил и туризмът, който нараства с 40% след излизането на сериала на HBO

Чернобил привлича все повече туристи

Хиляди посетители искат да видят останките от ядрената централа

Това обаче не се случи, защото в началото на месец май HBO започнаха да излъчват минисериала "Чернобил". Петте епизода буквално подпалиха интереса на хората и в социалните мрежи всеки втори стана експерт по ядрена енергетика.

Това се дължи на факта, че минисериалът засяга тема, по която все още не се знае абсолютно всичко, макар да са минали над 30 години от трагедията. Но за огромния интерес допринесоха и разтърсващите човешки истории, които бяха представени, както и достоверността им.

Чернобил, Instagram и снимките, които предизвикаха възмущение

Селфи в Чернобил

Новата мания в социалните мрежи

И понеже живеем във времена, в който почти няма невъзможни неща, много хора решиха, че е добра идея да посетят град Припят. В това няма нищо лошо, разбира се, но идеята да сме по-оригинални в социалните мрежи направи нещата доста грозни.

Ето защо създателят на "Чернобил" Крейг Мазин използва Twitter, за да се скара на всички инфуенсъри, които се редят на опашка, за да посетят местността.

Мазин пише, че е радостен от това, че минисериалът е предизвикал такъв интерес у хората и все повече искат да посетят зоната, засегната от експлозията. Продуцентът обаче призовава посетителите да се отнасят с уважение към това място и да не забравят, че там се е случила огромна трагедия и много хора са загубили живота си.

Тези думи на Мазин се отнасят най-вече до хора, които отиват там, за да направят атрактивни снимки, които да се харесват в социалните мрежи. Какъвто е примерът с горния пост. Да, момичето е секси, но там ли трябваше да се разсъблече, за да трупа пустите лайкове и последователи...

"Чернобил", HBO, Крейг Мазин и изтритата сцена от четвърти епизод от минисериала

Изтритата сцена от "Чернобил"

Четвърти епизод е можел да бъде още по-тежък за гледане