Стрелките на символичния Часовник на Страшния съд са само на 100 секунди от полунощ, съобщиха световните медии тази седмица.

Експерти от "Бюлетина на атомните физици", които се грижат за позицията на стрелките, обявиха, че решението за настоящото преместване е резултат от засилващите се климатични промени, нарастващата опасност от ядрен конфликт и "кибер дезинформацията".

Според тях видът ни никога не е бил толкова близо до собствената си гибел, колкото сега.

Collapse OS - операционната система, която ще ползваме след Апокалипсиса

Операционната система, която ще ползваме след Апокалипсиса

Някои хора се подготвят за края на света

Напрежението между Китай, САЩ и Русия, природните катаклизми, които наблюдаваме, и "манипулираните президентски кампании" са огромната заплаха, пред която сме изправени всички, казват те.

Часовникът е създаден през 1947 г. като средство за предупреждение на човечеството спрямо опасностите от потенциален ядрен конфликт, но през годините стрелките му са били местени многократно.

През последните две години стрелките на Часовника на Страшния съд бяха спрени на две минути преди полунощ, като полунощ се счита за момента на Апокалипсиса.

Снимка 463256

Източник: GettyImages

Стрелките са в пъти по-близо до заветния час, отколкото са били по време на Студената война, а учените, грижещи се за него, казват, че "опасностите продължават да растат".

Важно е да отбележим, че не говорим за просто някакви си учени, а за екип от 13 нобелови лауреата и голям брой световно признати светила в науката, които членуват в "Бюлетина на атомните физици". Покойният Стивън Хокинг също беше част от тази група. 

Големите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

Големите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

Как ще продължи човечеството

"Фактът, че часовникът е само на някакви си 100 секунди от полунощ е сигнал за много лоши новини", казва астрофизикът Робърт Роснър пред BBC.