Все повече хора опитват да помогнат по някакъв начин за преодоляване на катастрофалното положение, в което е Австралия в момента. Едни даряват средства, други стартират необичайни кампании за набирането им, трети се включват директно в борбата с огъня. Австралийските архитекти избраха да помогнат, като предоставят безплатни услуги.

Снимка 459723

Източник: iStock

Architects Assist е наскоро сформирана организация, която обединява над 300 австралийски архитектурни практики, които са готови да предоставят безвъзмездно услугите си по проектиране и консултация по време на строежа за хората, загубили домовете си в пожарите.

Инициативата е на Жири Лев, основател на архитектурно студио Atelier Jiri Lev, който е на мнението, че индивидуалните усилия в катастрофи от подобен мащаб не вършат работа. Организацията ще подпомага всеки, който потърси помощта, като насочи вниманието си основно към отдалечени райони с ограничено предлагане на архитектурни услуги.

Снимка 459476

Източник: EPA/БГНЕС

Architects Assist ще подпомагат също малки бизнеси и общоности във възстановяването на магазини, зали, църкви, театри. Постъпилите заявки са помощ ще бъдат пренасочвани към най-подходящите студиа, които да изготвят безплатен проект.

Снимка 457909

Източник: архив ЕПА

Освен архитектурните практики, в организацията са се включили вече над 500 студенти и наскоро дипломирали се архитекти. Лев се надява Architects Assist да продължи да съществува и след справянето с последствията от пожарите, за да помага при бъдещи бедствия или на хора в нужда от дом.

Австралия, пожарите, реакциите на звездите и какво можем да направим, за да помогнем

Как да помогнем на Австралия

Всеки може да подаде ръка