Не е нужно да натрупаме десетилетия професионален и житейски опит, за да имаме брилянтна идея. Всъщност, дори не трябва да сме достатъчно възрастни, за да направим велико откритие, както много млади изобретатели вече са доказали. Защото децата не просто са талантливи, те могат да бъдат гениални.

Независимо дали ви се вярва, или не, зад многото изобретения, като брайловата азбука например, стоят деца. И именно огромното любопитство и необременената от годините мисъл им помага да измислят велики изобретения, които ползваме и до днес.

Луи Брайл и брайловата азбука

Снимка 346807

Източник: iStock

Французинът Луи Брайл претърпява тежко нараняване на едното око, когато е едва на три години. Последващата инфекция се разпространява и той ослепява напълно. На 15 години Луи Брайл развива свой код за писане, подобрявайки система, позната като "нощно писане", създадена първоначално за френската армия.

Военната система за нощно писане така и не се използва, защото заради голямата ѝ сложност войниците не я разбират и употребяват. Луис Брайл успява да я доразвие и опрости, за да се роди през 1824 г. брайловият език. Благодарение на него слепите хора получават не просто система за писане и четене, а възможност за независимост и пълноправие.

Джак Андрака и тестът за ранно откриване на рак на панкреаса

Джак Андрака

Източник: iStock

Джак Андрака

15-годишният Джак Андрака има основните заслуги за създаване на тест за ранно откриване на рак на панкреаса. Поводът за изобретението е смъртта на чичото на Джак, който умира от рак на задстомашната жлеза. Андрака създава нов тип сензор, подобен на диабетичните тестови ленти, за откриване на рак на панкреаса в ранна фаза.

По думите му, тестът е не само 168 пъти по-бърз, но и 400 пъти по-точен и много по-евтин от използваните варианти. Тестът е бил отхвърлен от почти 200 лаборатории, преди да бъде одобрен от д-р Аирбан Майтра и Института "Джон Хопкинс". Валидността на изследванията му обаче все още се поставя под въпрос от други учени.

Джордж Нисън и батутът

Снимка 346819

Източник: iStock

С помощта на треньора си гимнастикът Джордж Нисън създава "подскачаща платформа", която му помага да генерира силата и височината, за да направи задно салто. Действието се развива през 1930 г. Тогава Нисън е на 16 години. Първоначално изработена от стоманени отпадъци и вътрешни гуми, платформата е адаптирана по-късно в преносима версия, която Нисън нарича батут.

Забавен факт е, че през 50-те години бензиностанциите в САЩ купуват батути, поставят ги пред входа и наричат мястото "зона за скокове" - начин децата да изразходят малко енергия, преди да се върнат в колата с родителите си. От самото му създаване Нисън винаги е искал батутът да бъде включен в Олимпийските игри. Това най-накрая се случва на Летните олимпийски игри през 2000 г. в Сидни.

Робърт Пач и играчката самосвал

Снимка 346820

Източник: iStock

Играчката самосвал е измислена от 5-годишния Робърт Пач. Баща му, патентен адвокат, осъзнава, че дизайнът на сина му има достатъчно уникални елементи, за да бъде патентован, което се случва през юни 1963 г., когато Пач е едва на шест години. За направата на играчката малкото момченце използва кутии за обувки, капачки и пирони.

По онова време, разбира се, камиони и самосвали е имало, само че никой не се е бил сетил, че като играчка те могат да бъдат интересни на едно дете. Малкото превозно средство за игра сега е любимо на момченцата навсякъде по света.

Честър Грийнууд и наушниците

Снимка 346821

Източник: iStock

След като отпада от училище на 15-годишна възраст, Честър Грийнууд по неволя изобретява наушниците. Докато се пързаля на леда навън, му омръзва да усеща непрекъснат студ в областта на ушите. Решава да измисли вариант, за да ги стопли.

Момчето моли баба си да пришие две парчета кожа към тел, за да се защити от студа. По-късно приложенията на т.нар. наушници се разширяват и днес те вече пазят не само от студа, но и се ползват като шумофони.

Грийнууд, който е роден в Мейн, получава патента си през 1877 г. и започва да произвежда наушниците, което осигурява работни места за хора в района на Фармингтън в продължение на близо 60 години. Благодарение на него вече милиони хора по света ползват наушниците с удоволствие. 

Ралф Самюълсън и водните ски

Ралф Самюълсън

Източник: republican-eagle.com

Ралф Самюълсън

Ралф Самюелсън вече е голям любител на водните спортове, когато на 18-годишна възраст започва да го вълнува идеята как да създаде нещо подобно на ските на сняг, но за вода.

В крайна сметка взима две дървени дъски и огъва върховете им, като омекотява върховете им, потапяйки ги в чайник с вряща вода. За пръв път Ралф Самюелсън кара ски на едно от езерата между Минесота и Уисконсин.

Въпреки че няма първият патент на изобретението, днес Самюелсън е признат като създателят на водните ски - едно огромно постижение във водните спортове.

Франк Епърсън и сладоледът на клечка

Снимка 346824

Източник: iStock

През 1905 г. на 11-годишна възраст момче от Сан Франциско смесва сода на прах и вода в чаша, които разбърква с дървена бъркалка.

След като случайно оставя субстанцията през нощта на студената веранда, на следващата сутрин я открива замръзнала. Така му идва и идеята да повтори експеримента, но с плодова сладка течност - за да бъде по-вкусно.

Франк Епърсън получава патента си през 1923 г., като първоначално кръщава изобретението си Epsicle. Няколко години по-късно той продава правата за сладоледът на клечка, вече с марка Popsicle, на компанията Joe Lowe в Ню Йорк, която прави продукта световноизвестен.