Навън вече е доста студено и вероятно въобще не ни се стои извън топлите дом и офис. Но това е голяма грешка, защото винаги имаме нужда от малко време, прекарано на въздух, било то и в големия град. И същото важи с пълна сила за децата.

Навличаме ги с безброй дрехи, увиваме с шалове и шапки и все треперим да не би да настинат. А ако да се потъркалят в снега за нас е истински кошмар и веднага ги виждаме болни на легло, значи трябва да преосмислим малко вижданията си.

Ако не играят навън, когато не са на училище и не си пишат домашните, хлапетата най-вероятно са пред компютъра, телефона или таблета. Това уврежда зрението и стойката, води до поведенчески проблеми (ако се прекалява с игрите с агресия например), както и до наднормено тегло. 

Снимка 392479

Източник: iStock

Именно и затова игрите навън са важен момент от детското ежедневие през зимата, който не бива да се пренебрегва заради ниските температури. Забавленията в снега подобряват психическото, емоционално и физическо развитие на децата. 

Най-голямата заблуда е, че именно мразовитото време разболява. А шансът хлапетата да легнат болни е много по-голям, ако прекарват цял ден в закрити помещения, които не се проветряват достатъчно и вирусите и бактериите живеят на свобода.

Всъщност, студеното време е по-скоро оправдание на родителите, а не пречка пред децата да се забавляват на воля. Сложно обличане на куп дрехи, търсене на подходящо място за игра, мръзнене, докато хлапето изразходи енергията си...

Снимка 392480

Източник: iStock

А това изразходване на енергия е свързано и с опознаване на света в нова светлина. Няма ги разцъфналите дървета, зелената трева и цветята, но животът в природата продължава и през студените месеци. И трябва да дадем възможност на децата да се запознаят и с тази негова страна.

Още една много важна полза от игрите навън през зимата е двигателното развитие на децата. Използва се цялото тяло, натоварват се различни групи мускули, пази се баланс, развива се инстинктът за самосъхранение.

Безсънието вече е проблем и на децата

Проблем ли е вече безсънието и за децата

Каква е основателната причина

Хлапетата попадат в ситуации, каквито няма как да им се случат през лятото и придобиват нови умения (например как да не се пребиват все път, щом стъпят на лед). Това, от своя страна, води до повишаване на самочувствието и увереността и рисковете след това се поемат една идея по-лесно.