Ниските температури и настинките изглежда винаги вървят ръка за ръка, но те не са пряко свързани, твърдят белодробни специалисти от Калифорния.

Ниската температура сама по себе си не е вредна за организма и не е нещо, с което вътрешният ни терморегулатор не би могъл да се справи, напротив - излагането на по-ниска температура представлява своеобразно каляване на организма и процесите в тялото.

Причината за настиването се крие във влажността на въздуха, която спада в права пропорция с температурата. Ниската влажност е дразнение за очите, носоглътката и белите дробове, което отслабва имунитета им и производството на защитни течности. Така микробите и вирусите не срещат отпор от имунната система, а ниската температура удължава живота им и увеличава шанса да оцелеят във въздуха и върху различни повърхности.

Избягването на публични места в студените месеци, както и редовното чистене на работното място с напоени с алкохол кърпички, са по-адекватен начин за предотвратяване на настинки, отколкото консумацията на имуностимуланти и хранителни добавки, твърдят специалисти.