Веганството отдавна се превърна в мания за мнозина, въпреки че сякаш нейният пик отшумя. Да консумираме продукти единствено от растителен произход пък днес мнозина посочват като единствения начин да спасим планетата от прекомерната консумация на месо. Но дали знаем кое наистина е веган и кое - не съвсем.

Сокове и сайдери

Че съставът им понякога е съмнителен, това е ясно. Но покрай всички Е-та, подсладители и оцветители може да се намърда и малко желатин, който е с животински произход (от костите на крави и прасета). Неговата роля е да избистри сока, за да има по-търговски вид.

При някои сайдери (които уж са ферментирал плодов сок) също се използва желатин, а при други - и кохинил (естествен оцветител, направен от стрити бръмбари).

Снимка 388017

Източник: iStock

Вино

Само не и то, нали?! Със сигурност много вегани не биха се отказали от него само и само да изпълняват абсолютно стриктно обета си да не хапват нищо, произлязло от животно. В случая с виното това нещо е един по-специален вид желатин, който отново е с животински произход - рибен клей. 

Бира

Щом марки като Guiness пуснаха веган бира, значи обикновената не е съвсем веган. Да, и ябълката на раздора пак е въпросният желатин, който се добавя за подобряване на консистенцията. 

Захар

Невинаги, но в някои случаи бялата и пудрата захар се смесва с прах от изгорени животински кости, за да изглежда по-бяла.

Снимка 388018

Източник: iStock

Зърнени закуски

За мюслитата с шоколад няма какво да коментираме. Но другите, които ни изглеждат напълно безобидни, може би всъщност не са. В някои от тях се съдържа млечна суроватка или ланолин, който идва от вълната на овцете. 

А ланолинът винаги върви в комплект с витамин D#, така че и за него трябва да се оглеждаме на етикетите, ако искаме да бъдем истински вегани, пише BBC. 

 

Цигари

Да, тютюнът е растение, но в производствения процес на тютюневите изделия към него се добавят някои съставки, за които със сигурност е по-добре да не знаем. В цигари се добавя кастореум - секрет от ректума на бобри. 

Веган чехли срещу кожените обувки

Лудостта на един дизайнер веган

Поредната нестандартна хрумка

А това си е животински продукт. Той намира своето място и в състава на някои по-силни мъжки парфюми, както и в нискокачествени ванилови есенции. Уф, че миришее...