Koгато имаме установена спортна програма, трудно е да я разчупим през отпускарския сезон. Ако сме от типа градски бегач и сме планирали да прекараме няколко дни сред природата, но все пак сме решили да не разваляме форма и да тичаме, трябва и да сме добре подготвени.

Правилната екипировка

Най-важното е да имаме правилните обувки. В планината имаме нужда от обувки с шипове, които да се задържат на неправилни повърхности, докато в града използваме такива с по-гладка подметка.

Препоръчително е да подготвим и лека раница, с малък дъждобран и вода, без да забравяме мобилния телефон с напълно заредена батерия.

Маршрутът

Снимка 347004

Източник: iStock

Много е важно да не импровизираме и да планираме добре маршрута, който ще следваме, или да изберем такъв, който вече знаем. Не само, че няма да се изгубим и ще избегнем всякакви проблеми, но и ще се чувстваме по-уверени, когато знаем за къде сме се отправили.

Предпазливостта

Планината има по-голям наклон от града (всички знаем) и това означава, че ще натоварваме много повече краката. Ето защо, въпреки че сме тръгнали с намерението да бягаме, на някои места, с много стръмен наклон например, за предпочитане е просто да вървим по-бързо. Без да пренебрегваме скоростта напълно, на места при изкачване трябва да подпираме коленете си ръце.

Спусканията

Снимка 370405

Източник: iStock

Макар изкачването да ни се струва много тежко, особено ако се тича, спускането също не е за пренебрегване. Продължителното спускане ще тества мускулите на краката и тяхната стабилност.

Така че, трябва да сме внимателни, за да запазим баланса и да не натоварваме прекалено коленете и глезените си. Но в същото време е препоръчително и да не спираме твърде много, за да не загубим ритъма.

7 причини да започнем да спортуваме

7 причини да започнем да спортуваме

Ако ни трябва мотивация

Какви са ползите от тичането в планината

  • Настилката в планината винаги е по-мека от града, което защитава ставите, докато мускулите ни се упражняват по-активно.
  • Свързването с природата, докато бягаме, ще ни даде чувство за свобода и ще повлияе позитивно на нашето настроение.
  • Макар че това е спорт, който включва голямо физическо натоварване, практикувано умерено и постепенно, е достъпно за всеки.
  • Освен че тичането с приятели е по-забавно, ни дава и чувство на сигурност, когато става въпрос за спорт в планината. Всъщност, ако сме нови в това или не знаем маршрута, препоръчително е да се движим в компания, или по оживени пътеки.