Краткият отговор - ще замиришем и ще започне да ни сърби. Но защо? 

Ролята на шампоана е да "прихване" всички мазнини, бактерии и мръсни частици, които събираме в косата си, и да ги завлече към канала заедно с пяната. 

Това, което представлява притеснение за някои хора, е, че повечето шампоани изпълняват тази си роля твърде ефективно, като по този начин лишават скалпа от определена доза мазнини, които са полезни за здравето на кожата и косата.

Снимка 417717

Източник: iStock

Така, за да компенсира големите загуби, причинени от шампоана, кожата на главата започва да произвежда повече мазнини от нормално. Това от своя страна води до по-често къпане с шампоан, защото мазната коса е нещо, от което всеки бяга.

В същото време експертите в козметиката и грижата за косата твърдят, че ако спрем да ползваме шампоан, всички онези бактерии и нечистотии ще започнат да изтъняват косата ни само след около шест месеца. 

Натрупването на бактерии върху скалпа пък може да причини сърбеж и дори кожна инфекция, така че не е добра идея да се къпем само с вода. 

Снимка 417715

Източник: iStock

Ако все пак искаме да се освободим от химикалите и зависимостта си към някои марки, можем да заместим шампоана с по-леки почистващи субстанции, като сода бикарбонат например.

Ако смесим содата с етерични масла, получената течност ще е по-гъста от шампоана, но най-вероятно и по-ароматна, без в нея да има каквито и да е нежелани химикали, които да изстъргват полезните мазнини от кожата на главата.