Да летим сега е много по-достъпно отколкото беше преди години. А ако го правим често, значи сме сe информирали за най-мръсните места на борда и огромната възможност да слезем от самолета заразени с грип или друго респираторно заболяване.

Темата за полетите и микробите вълнува живо и редица учени. Последното изследване по темата идва от Оксфордския университет, а изводите от него леко ни изненадват, докато намерим логиката в тях. Ето какво са открили изследователите.

Самолетният транспорт се смята за най-лесната възможност за пренасяне на епидемии от една страна в друга. Понякога и един заразен пътник е достатъчен, за да пламне голяма група и болестта да се разпространи, преди да се вземат съответните мерки. 

Снимка 387545

Източник: iStock

Но има и една друга теория - когато сме в затворената среда на борда на самолета с пътници от различни страни, имунната ни система се калява. Според учените, когато се срещнем с един вирус, организмът ни (ако е достатъчно здрав, разбира се) в повечето случаи намира правилния начин как да се пребори със заразата.

Развива и памет - ако в бъдеще отново имаме близка среща с това заразно заболяване, дори да е в мутирала форма, няма да имам от какво да сe притесняваме. Всички тежки вируси, които свърваме със стотици смъртни случаи, първо се появяват в много по-лека форма. И ако ние срещнем тази лека форма на борда на някой самолет, след това сме защитени.

Как да поспим в самолета

Как да поспим в самолета

Много фактори са от значение

Така летенето се превръща в естествена ваксинация. Разбира се, нямаме 100% гаранция - нито че ще успеем да се преборим с всяка зараза, без да я преболедуваме, нито че няма в последствие да се разболеем, но учените все пак препоръчват да не бъдем напълно негативни на тема самолети и болести, пише Daily Mail.