Инсултът е бърз и внезапен убиец, но въпреки това е важно да знаем как можем да помогнем на себе си или на наш близък в такъв критичен момент. И дори да спасим живот.

Състоянието възниква при запушване или спукване на кръвоносен съд в мозъка, което води до рязко нарушаване на кръвообращението на този орган и бързото загиване на нервната тъкан в мястото на поражението.

Снимка 373546

Източник: iStock

Кои са първите три стъпки, които непременно трябва да предприемем

1. Ако подозираме, че някой е получил мозъчен удар, прилагаме т. нар. FAST тест. Абревиатурата идва от английските думи Face, Arm, Speach, Time или лице, ръка, реч, време:

  • Молим човека да се усмихне или да изплези езика си. Ако забелязваме асиметрия - езикът или устата са изкривени на една страна, това е симптом на инсулт.
  • Молим го да вдигне и двете си ръце нагоре. Ако не може да го направи с една от тях, това е симптом.
  • Трябва и да каже нещо. Ако речта му звучи странно, значи вероятно става въпрос за удар.
  • Времето е много важен фактор при инсулт - всяка минута е от критично значение. затова веднага трябва да позвъним на 112, ако някой от симптомите е налице.

2. Веднага щом забележим, че нещо не е наред с нас или друг човек, поглеждаме и запомняме в колко часа са се появили първите признаци на инсулт. Това е от изключително значение за това каква терапия ще предприемат лекарите в болницата. Лечението е различно в различните моменти след настъпване на удара.

3. Ако откриете човек в безсъзнание и той няма пулс или дишане, важно е да започнем сърдечен масаж и веднага да позвъним на 112. Ако не сме сигурни как се прави сърдечен масаж, може да попитаме диспечера.

Снимка 373547

Източник: iStock

Какво в никакъв случай да не правим, ако някой е получил инсулт

1. Не трябва да позволим на пострадалия да си ляга да спи или да ни разубеждава да потърсим помощ. Обикновено след получаването на инсулт човекът изведнъж чувства силна умора и сънливост. Но времето е от критично значение и в никакъв случай не бива да позволяваме подобно действие. 

2. Не приемаме и не даваме на човека със съмнение за инсулт никакви лекарства. Храна и вода също не е добре да се приема. Причината е, че понякога инсултът нарушава способността на пострадалия да преглъща и може да се стигне до задушаване.

Медикаментите пък може да влошат сериозно състоянието, особено когато става въпрос за спукан кръвоносен съд и прием на аспирин - това е буквално убийствено комбинация.

Как да познаем, че някой се дави

Как да познаем, че някой се дави

Не всичко е такова, каквото изглежда

3. Никога не трябва да шофираме до болницата, ако имаме съмнения, че сме получили мозъчен удар.