В последните години популярността на етеричните масла все повече нараства. Те са сочени за по-добрата, натурална и безвредна алтернатива на редица козметични продукти за лице, коса и тяло. Именно затова и са обект на обстойни анализи, резултатите от които водят към една и съща посока.

Още преди време учени стигнаха до извода, че лавандуловото масло и маслото от чаено дърво водят до хормонални нарушения и необичаен растеж на гърдите при момчетата в пубертета, наречен гинекомастия. След прекратяване на употребата на маслата, гърдите им връщат формата си за няколко месеца.

Снимка 346373

Източник: iStock

На фона на тези изводи от преди години, наскоро е направено ново проучване по темата. На Годишната среща на специалистите по ендокринология в Чикаго са представени резултати от изследване на влиянието на маслото от чаено дърво и лавандула върху нивата на хормоните в човешките клетки.

Важно е да се подчертае, че все още няма категорични заключения за цялостния ефект на етеричните масла върху организма ни. Провелите изследването учени не се ангажират да прокламират забрана на използването на тези масла, но ни препоръчват да се замислим за нея.

Снимка 346389

Източник: iStock

Широко се афишира и фактът, че специално в двете посочени по-горе разновидности на етеричните масла има вещества, които предизвикват хормонален дисбаланс. Затова съветът е да не се употребяват от тийнейджъри и да бъде само по предназначение, а не като лек за всичко, пише Time.