Обикновено нарцисизмът се счита за негативна патологична проява на човешката личност, при която характерни са завишеното мнение на индивида за самия него, липсата на емпатия към околните и желанието за власт и висок статус.

Нарцисистите често са определяни за токсични, неприятни и натрапчиви хора, но егоистичното им поведение е само едната страна на монетата, сочат някои изследвания.

Учени от университета в Белфаст, Ирландия, са разгледали резултати от три различни изследвания, в които са взели участие над 2100 души, склонни към нарцистични поведения.

Снимка 450328

Източник: iStock

Изненадващо или не, резултатите сочат, че колкото по-нарцистичен е даден човек, толкова по-устойчива е неговата психика на стрес и депресивни състояния.

Завишеното его, самоувереността и липсата на срам и вина изглежда са защитни механизми, които личността ползва като щит в света на социалните връзки.

Снимка 450326

Източник: iStock

Нещо повече - учените вярват, че тази гледна точка дори придава позитивен нюанс на традиционно смятаното за негативно нарцистично поведение.

Пет навика на нарцистичния човек

Пет навика на нарцистичния човек

Кога любовта към себе си се превръща в болест

Те изтъкват, че нарцисизмът е предпоставка за по-голяма целеустременост, продуктивност и дори по-добро здраве в свят, в който депресията и стресът са редовно обсъждани причини за здравословни проблеми.