Трансплантологията напредва бързо и скоро мъжете ще могат да раждат деца. Това може да стане буквално от утре, заяви президентът на Американското дружество за репродуктивна медицина Ричард Полсън, цитиран от световните агенции.

Присаждането на матка в най-скоро време ще стане достъпно и за мъжете, които желаят това, каза той на световна конференция. Изказването му естествено предизвика много коментари.

Специалистът очаква, че търсенето на подобен вид операция ще нарасне значително заради увеличаването на броя на трансджендърите и голямата популярност на смяната на пола чрез хирургическа намеса.

"Вие можете да направите това още утре. Има определени сложности, но не виждам никакви сериозни проблеми, които биха могли да направят тази процедура невъзможна", заяви медикът на ежегодния конгрес по репродуктивна медицина в Сан-Антонио, щата Тексас.

Естествено, притежателите на присадена матка ще могат да раждат само чрез цезарово сечение.

Снимка 322399

Източник: iStock

Към днешна дата са известни 9 успешни операции за присаждане на матка, но на жени. През септември 2014 г. на бял свят се появява първото бебе, родено от жена с трансплантирана матка. Появата на малкото създание е благодарение на шведски медицински екип. 

Всъщност, шведите се смятат за водещи специалисти в тази област. Оттогава още пет бебета са се появили на бял свят от жени с присадена матка. 

Много са гинеколозите, които вярват, че няма никакъв проблем присаждането да се направи на човек, който е роден с мъжка полова система. Песимистите обаче смятат, че тази процедура може да се извършва след не по-малко от 10 години. 

Според мнозина от специалистите в трансплантирането на матка на мъж има по-скоро етичен проблем, отколкото медицински. 

Д-р Ариана Ди Анджело от Института по репродуктивни проблеми на Уелс коментира пред Metro, че вече има възможност за запазване на плодовитостта на транссексуалните хора, за да им бъде дадена възможност да имат свое собствено генетично дете.

"Аз не виждам голяма разлика между това и реално да им дадем възможност да износят собственото си дете", казва тя.