Ежедневно се налага да работим пред компютър, а смартфонът почти постоянно се върти в ръцете ни. Добре известни са вредите, които нанасят дисплеите им на нашето зрение, но се оказва, че LED осветлението също е вредно. 

Каква е вредата от дисплеите

Как ни вредят дисплеите

До какво води прекомерното застояване пред компютъра и телефона

Синята светлина, която излъчват дисплеите и LED осветлението, увеличава риска от рак на простата при мъжете и от рак на гърдата при жените. Това показва ново изследване, публикувано в Environmental Health Perspectives.

Снимка 354006

Източник: iStock

Проучването е проведено сред 2000 пациенти, живеещи в Барселона и Мадрид, които са се излагали на синя светлина през нощта. Учените са измерили излагането на изкуствена светлина от уличните лампи и от източниците в закрити помещения. 

Резултатите показват, че хората, изложени на открита синя светлина през нощта, са с по-висок риск от развитие на рак на гърдата и два пъти по-висок риск от рак на простатата. 

Снимка 354007

Източник: iStock

За да достигнат до това откритие изследователите са използвали сателитни снимки, които показват интензивността на изкуствена светлина през нощта в големите градове. 

Дедпул срещу рака

Дедпул срещу рака

Всеки може да се включи в благородната инициатива

Синята светлина има по-къса дължина на вълната от другите светлини във видимия спектър, което според CNN означава, че има по-голяма енергия.  

Тази светлина се среща в голяма част от уличното осветление, както и при дисплеите на смартфоните, компютрите и таблетите.