Ако така и не успяваме да намерим човека за себе си и ни се струва, че попадаме отново и отново на един и същи тип партньори и допускаме едни и същи грешки, то може би проблемът е в начина, по който се обвързваме. А той се определя от отношенията с родителите ни в детска възраст. Тогава е моментът, в който се учим как е "правилно" да се отнасяме към другите и към себе си.

А когато в детска възраст сме преживели емоционална травма и потребностите ни от обич и грижи не са били задоволени от нашите родители - първите хора, с които установяваме връзка, след години в нас остава усещането, че никой не може да ги задоволи и не можем да разчитаме на никого. Ето това лежи в основата на отбягващия тип обвързване.

Снимка 392336

Източник: iStock

Хората, които имат такъв стил на обвързване, са склонни изобщо да не създават връзки или да не позволяват на никого да се доближи особено до тях. Те се страхуват от интимността и са склонни да изневеряват на партньорите си. Често се страхуват, че ще бъдат изоставени и бързат да го направят първи, дори без да има истински повод за това.

Те постъпват по този начин, защото не искат никога повече да преживяват онова, което им се е случило в детството, но на практика сами си го причиняват безброй пъти.

Хората, които имат отбягващ стил на обвързване често формират двойки с партньори, които имат тревожен стил на обвързване. Този тип хора са свикнали да бъдат влюбени в някого, който не отговаря на чувствата им и смятат себе си за недостойни, а в човешката ни природа е заложено да живеем по силата на навика и познатото.

Така, отбягващият ги партньор непрекъснато потвърждава страха им, като същевременно си осигурява човек, който със сигурност няма да го напусне. И порочният кръг се затваря. Но това не са хармонични отношения, а е нездрава симбиоза между двама страдащи и несигурни души.

Снимка 392337

Източник: iStock

Нездравите взаимоотношения създават голям риск от психологични проблеми като депресията, но ако разпознаваме себе си в горната картина, все пак можем да вземем нещата в свои ръце или да потърсим помощ от професионален психотерапевт, който да ни помогне да идентифицираме причините да сме в тази ситуация и начините за разрешаването ѝ.