Точици, грапавини, лесно чупене - пренебрегваме подобни проблеми на ноктите и ги "решаваме" с посещение при маникюристката. А те често са симптом на някаква нередност в организма ни. Според специалистите по хранене, по-леките такива се решават с балансирана диета.

Ето и какво означават най-честите проблеми с ноктите ни.

Бели петънца

Наричани "левконихия" от лекарите, те обикновено сочат към гъбична инфекция, алергична реакция, недостиг на витамини или обикновено нараняване. Последното минава с израстването на нокътя, а останалите - с допълнителен прием на калций и витамин С.

Снимка 366771

Източник: iStock

Чупливост

Ако не става дума за ограничен период от време, когато може да подобрим здравината на ноктите си с витамини, чупещите се и лющещи нокти могат да са знак за проблем с щитовидната жлеза. Авокадото и картофите съдържат аминокиселината тирозин, която подпомага действието на жлезата. Боровинките и богатите на омега-3 мастни киселини храни също ще са от полза.

Неравна плочка

Грапавините по нокътя обикновено означават недостиг на желязо и силиций, и се задълбочават с напредването на възрастта. Храни, богати на силиций, са пълнозърнестите мюсли и ядките. Желязо добавяме чрез яйцата и спанака например.

Меки нокти

Ако лесно огъваме нокътя си, без той да се счупи, значи не се храним с достатъчно протеини. Самите те са изградени от кератин - вид протеин. Затова засиления прием на храни като крехки меса, яйца, киноа и бобови растения могат да подобрят състоянието им.