Дори и да не тренираме всеки ден, със сигурност прекарваме една част от денонощието в сън. А как да направим така, че в тези часовe организмът ни не само да се възстановява, но и да се бори с мазнините и излишните килограми?

Протеин

Един протеинов шейк преди лягане със сигурност е много по-добра идея от чаша кола например. А учените от Щатския университет във Флорида са открили, че 30 грама протеин преди сън увеличават броя на калориите, които тялото ни изгаря, докато спим. Те са дори повече, отколкото ако не вечеряме.

Освен това, протеинът подпомага възстановяването на мускулите. Когато те нарастват, мазнините в тялото ни намаляват.

Снимка 346870

Източник: iStock

Тъмнина

Освен че е важна, за да можем да заспим и да минем през всички фази на съня, липсата на каквато и да било светлина в спалнята стимулира производството и на киселина, която гори калории. Затова има много истина в зависимостта здрав сън - стройна фигура.

Хлад

Когато е топло в спалнята, да заспим си е трудна задача. Оказва се, че по-ниските температури действат добре не само на съня, но и на горенето на калории през тези часове. 

Обяснението е много просто - когато ни е хладно, организмът ни изразходва повече калории, за да успее да поддържа телесната температура. Същият ефект има и спането без дрехи.

Снимка 372242

Източник: iStock

Часове

Нищо не бива да е в състояние да обърква графика ни за сън. Ако спим достатъчно, организмът ни гори повече калории на следващия ден, дори да пропуснем физическата активност.

Липсата на сън прави мастните клетки по-малко чувствителни към инсулина. Така се създава една метаболитна промяна, свързана със затлъстяването, пише Reader's Digest.

Порции

Разбира се, че вечер трябва да са по-малки. И задължително поне два-три часа преди лягане. В дълбоките фази на съня организмът ни произвежда хормон на растежа. Ако тогава в стомаха си имаме непреработена храна, тя си остава под формата на мазнини.

Снимка 372243

Източник: iStock

Бонус трик

Една чаша мляко с мед преди лягане също има отслабващ ефект. Той се дължи на калция и витамин D в прясното мляко, както и на възможността на меда да премахва излишните течности от организма. 

Грейпфрут и джинджифил - забързване на метаболизма и неутрализиране на газовете в червата. Една чаша вода, сокът от половин грейпфрут, лъжица джинджифил и лъжица мед. Изстудява се за два-три часа и се прие преди лягане.

Ключът към отслабването не се крие в ДНК-то

Ключът към отслабването не се крие в ДНК-то

Генотипът не играе роля при подбора на правилна диета

Киви и мента - кивито разбива мастните депа, а ментата подтиска чувството за глад. Едно киви, две парчета лимон, няколко листа мента и 100 мл вода - всичко в блендера.