Въпреки че знаем колко са полезни зеленчуците, често не ги консумираме в достатъчни количества. А така се лишаваме и от редица витамини и минерали, необходими за пълноценен живот. И вместо да наваксваме с хапчета от аптеката, ето лесен начин да хапваме повече моркови, домати и каквото друго си решим.
Да, не само децата имат проблеми с консумацията на зеленчуци. В повечето случаи тези проблеми идват от факта, че зеленчуците често не са поднесени и представени достатъчно привлекателно. И често не са така вкусни, както един хамбургер например.
Източник: iStock
Именно там е разковничето на проблема - презентацията. И тук идва ред на един най-вече маркетингов трик, който обаче може да използваме и в ежедневието. Едно е да попитаме някой "Искаш ли моркови на пара?", а съвсем друго "Искаш ли вкусни, сладки моркови, пълни с витамини?"
Изследване на Университета в Станфорд, цитирано от Time, се занимава именно с ефекта на допълнителната информация. Участващите в експеримента са разделени на три групи. За тях се приготвят и сервират абсолютно еднакви ястия със зеленчуци, но представени по различен начин.
Източник: iStock
Първата група ги получава с най-обикновено описание - цвекло, царевица, боб и т.н.
На втората последните са представени със своите ползи за здравето - например цвекло, което намалява кръвното и има детоксикиращ ефект.
А третата група е поблазнена от маслена сладка царевица с невероятен вкус и аромат.
Както можем и сами да се досетим, допълнителната информация за зеленчуците ни кара да консумираме много повече от тях. По-добър е ефектът с описанието, наблягащо на апетитните вкусови качества, следвано от това за ползите от продукта.
И така, отново всичко опира до внушения на подсъзнателно ниво. А лесният трик на някои търговци може да приложим още днес върху децата, близките и приятелите, които все се мръщят на броколите и карфиола. Прощавайте, на тези пълни с витамини и полезни за какво ли не апетитни зеленчуци на пара с ароматно масло!