Да си собственик на куче е голяма отговорност. А като такива, трябва да се уверим, че домашният любимец води здравословен начин на живот.

Някои хора го правят като освен с подходяща храна, се стремят да поддържат добрата форма на животинката си с редица упражнения. Много стопани избират да тичат заедно с кучетата си, за да се насладят на спортуването заедно.

Това обаче крие някои рискове, които не бива да подценяваме. Independent пита експерти ветеринари как да тичаме безопасно с кучето си.

Подходящата възраст
Много важно е да изчакаме, докато костната система на кучето се развие напълно, преди да го натоварваме с тежки тренировки с тичане, които могат да причинят наранявания.

Преди да е навършило девет месеца, кучето не бива да тича повече от 1.6 км, като трябва да избягва и прекалено твърдите настилки. Въпреки това, идеалната възраст за активно тичане с косматия приятел варира и в зависимост от породата.

Снимка 359944

Източник: iStock

Ключът е в подготовката
Точно както хората, кучетата също трябва да разгреят мускулите си преди да започнат тичане.

И не бива да очакваме, че кучето ще изтича цял маратон от първия си опит. То се нуждае от време, за да изгради сила и издръжливост, затова е препоръчително да започнем с по-малки разстояния, преди да се хвърлим към продължителните и изтощителни тичания.

Условията по трасето
По-възрастните кучета се справят с почти всякакво трасе, но много повърхности не са от най-добрите за ставите на нашия домашен любимец. 

Поради тази причина по-удачно е, ако имаме възможност да не тичаме из града, а да се опитаме да си намерим някое тревисто местенце, където взаимно да се наслаждаваме на настилката.

Снимка 359945

Източник: iStock

По-усамотените кътчета за тичане позволяват да не държим кучето на каишка, а да го пуснем свободно. Така домашният ни любимец се съобразява със собственото си темпо и ще почива, когато има нужда.

Ако опцията е да тичаме с него в градски условия, трябва задължително да наблюдаваме какво е поведението му по време на тренировка и как се чувства.

Преди и след
Кучетата са с такъв характер, че понякога дори да изпитват болка, я прикриват, за да не разочароват стопаните си. Точно затова е от огромно значение да обръщаме внимание на държанието на домашния ни любимец преди, по време и след тренировка, за да проверим дали все пак тича нормално и няма някаква травма или проблем.