Изпиването на достатъчно количество вода на ден винаги е препоръчително за доброто здраве, но за съжаление този тип хидратация не води до овлажняване на сухата кожа. За да си помогнем, трябва да намерим начин да овлажним въздуха около себе си. Това се постига чрез специални уреди или пък като поставим купа с вода върху радиатора.

През зимата е добре да ограничим горещите душове, колкото и привлекателни да са те точно в този момент от годината. Горещата вода сваля защитния слой мазнина, който предпазва кожата от изсушаване. Същото правят и агресивните сапуни, ексфолианти и друг тип измиваща козметика, която има за цел точно това - да премахне омазняването и "мъртвата" кожа. Но всичко това прави кожата ни уязвима, особено в студените месеци.

Снимка 394036

Източник: iStock

Добра идея е да се използва козметика и измиващи средства, които съдържат овлажняващи вещества или масла.

Веднага след душ и преди лягане намажете тялото си и особено проблемните участъци с вазелин или някакво растително масло (например, бадемово), мушнете се в пижамата и на сутринта ще се радвате на мека и спокойна кожа. Важно е да направите това веднага след душа, за да се задържи повече влага в кожата, преди да се е изпарила отново.

През деня използвайте по-леки овлажняващи козметични препарати, но избягвайте силно ароматизираните кремове, защото те дразнят кожата още повече. Мажете ръцете си след всяко миене, като отново избягвате горещата вода.

Снимка 394037

Източник: iStock

Устните също имат нужда от защита. Дори през зимата си струва балсамът за устни и кремовете за ръце да имат дори малък слънцезащитен фактор. Това е задължително условие, ако практикувате зимни спортове, дори да е облачно.

И, разбира се, избягвайте да стоите близо до отоплителните уреди, особено климатици и вентилаторни печки.