Доста вероятно е денят ни да започва с поне една чаша кафе. Тя се превръща в абсолютна рутина, а слагането на кафеварката на котлона или натискането на копчето на кафе машината - в заучено действие.

Но ако искаме да пием не просто кафе, а страхотно кафе всеки ден, не е необходимо да посещаваме луксозни кафетерии, а просто сами да се превърнем в майстори на кофеиновата напитка без особени усилия и финанси. Ето как.

Кафе на зърна

Със сигурност е по-удобно да си купуваме мляно кафе, което директно да влезе в употреба. Ако имаме кафе машина, която работи с кафе на зърна, драмата не е голяма. Но в противен случай трябва да се сдобием и с кафемелачка. И е препоръчително да го направим.

Снимка 386837

Източник: iStock

Причината - предварително смялото и пакетирано кафе губи част от аромата и вкуса си. Това е така заради маслата, които се съдържат в кафените зърна. Те губят около 60% от своите ценни качества за едва 15 минути на въздух, в които се окисляват безвъзвратно.

Съхранение

Освен да си купуваме кафе на зърна, трябва да знаем и как да го съхраняваме правилно. Тук изискването е просто - на тъмно, сухо и хладно място. И не, хладилникът не е добра идея.

Когато отворим нов пакет с кафе на зърна, е препоръчително да му видим дъното максимум след две седмици, за да не загуби качествата си.

Снимка 386839

Източник: iStock

Температура и качество на водата

Колко точно ще е топла водата за кафето също има голямо значение за неговото качество. Температурата трябва да бъде малко под точката на кипене - 100 градуса.

Това разбира се важи, ако правим кафето си с хемкекс кана например, където наливаме водата собственоръчно. Този метод се смята от мнозина за най-добрият, ако искаме вкусно и ароматно кафе.

Препоръчително е водата да бъде изворна, преминала през малко филтрации, за да придаде по-добър вкус на кафето. 

Снимка 386840

Източник: iStock

Количество

Разбира се, качеството на кафето е от съществено значение за крайния резултат. Но не по-малко важно е да уцелим точното количество, което ни трябва.

Ароматът, горчивината и три малко известни факта за кафето

Три малко известни факта за кафето

Съвети за по-добро кафе

И тук имаме Златно сечение - една до две супени лъжици мляно кафе (около 10 грама) за всеки 170-180 милилитра вода, като количеството варира в зависимост от предпочитанията ни за по-силно или по-слабо кафе.