Днес, 1 октомври, е Международен ден на кафето. Кофеиновата напитка е част от нашето ежедневие и едва ли се замисляме много-много, преди да натиснем копчето на кафемашината. Но и кафето има своите малки тайни, които разкриваме по случай празника му.

Как се постига по-силен аромат

Учени от Университета на Бат установили как кафето може лесно да стане по-ароматно. Те открили, че това се постига чрез охлаждане на зърната, преди да бъдат смлени.

Колкото по-ниска е температурата им, толкова по-ароматно става и кафето. Това се дължи на факта, че студените зърна се смилат до по-еднородни и фини частици, а това осигурява по-добрата екстракция на аромата.

Снимка 382639

Източник: iStock

На какво се дължи горчивината

Проучванията показват, че за горчивината на кафето допринасят между 25 и 30 различни химични вещества в него, но химиците установиха кои са главните виновници. Основният източник на горчивината при леко до средно изпечените зърна са лактоните на хлорогенната киселина.

При по-дълга термична обработка тези лактони се разпадат до по-горчивите фенилиндани. Те се откриват и в еспресото и оставят по-дълготраен и силен горчив вкус, което обяснява защо от по-изпечените зърна обичайно се получава и по-горчиво кафе.

Снимка 382640

Източник: iStock

Неканени гости

Някои кафе машини отделят високи нива на различни метали, които надвишават нормите, определени от Съвета на Европа като допустими. Сред тези метали са олово, цинк, манган, хром, никел.

Кафето и кои са най-скъпите видове в света

Най-скъпите кафета в света

От Колумбия до Ямайка

Според проучване от 2015 г., в първите дни след декалциране на машината, нивата на замърсителите са най-високи. Учените, провели изследването, съветват винаги след процедурата на декалциране, машината да се промива много добре.