Всеки от нас има определено предпочитание за любим пейзаж, към който да гледа прозореца му - някои обичат очертанието на планини, други предпочитат равните полета, а трети нямат против да гледат към съседските тераси. Изгледът към морето обаче е нещо друго, казват учени.

Според наскоро провело се съвместно изследване в САЩ и Нова Зеландия, гледката към морето има терапевтичен ефект върху човешката психика. В проучването са взели участие над половин милион хора, живеещи в крайморски градове, и такива, които живеят във вътрешността на страната и имат гледка към друг тип природа.

За хората покрай брега е отчетено, че живеят с до три години по-дълго, имат с до 20% по-ниски нива на стрес и е по-малко вероятно да се разболеят от рак или диабет, които са пряко свързани със стреса в ежедневието.

Учените наричат морската гледка "голямото синьо" и вярват, че подсъзнанието ни е програмирано да отговаря по определен начин, когато наблюдаваме недокосвана от човека природа. Това означава, че независимо в колко зелен квартал живеем, изкуствените градинки и зелени площи не биха могли да имат същия ефект върху нас.

Екипът зад проучването смята, че именно девствеността на гледката е ключов фактор, и в момента работи по сходно изследване на хора, които живеят в непосредствена близост до естествени гори.