За голяма част от хората на планетата денят не може да започне без кофеин.

Приемаме ме го под различни форми - еспресо, капучино, черен чай, енергийни напитки. Разчитаме на него да ни събуди, да ни направи по-съсредоточени, да прогони съня. Но ставаме и по-раздразнителни, кръвното ни налягане се повишава, а действието на някои лекарства, приети заедно с кафе, се променя.

Какво количество кафе обаче е здравословно да приемаме? Зависи, казват учените.

Снимка 357768

Източник: iStock

400 мг кофеин на ден, според изследователите в Mayo Clinic. Стандартните чашки еспресо, които взимаме от някой клек шоп, съдържат между 90 и 120 мг.

Ако предпочитаме това на Starbucks обаче, трябва да имаме предвид, че то съдържа 260 мг кофеин. Положението с кафето в McDonalds е различно - може да си позволим около четири чашки от него на ден, защото една съдържа около 109 мг кофеин.

Снимка 357766

Източник: iStock

Оказва се, че легендата за силата на енергийните напитки е силно преувеличена. Може спокойно да пием по пет кенчета Red Bull на ден, без да си навредим - едно от тях съдържа около 80 мг кофеин. 13 по-малко се съдържат в чаша добре запарен черен чай - позволени са ни по шест чаши на ден.

Снимка 357767

Източник: iStock

А как стои въпросът с колата?

Притеснително - противно на очакванията, ако искаме да заменим кафето с нещо, което може да пием наистина по цял ден, колата не е на наше разположение.

В едно кенче се съдържат едва 34 мг кофеин. Да не забравяме обаче нездравословното количество захар, което ще си причиним. Както и подуването, благодарение на това, че е газирана напитка.