Есента отново се е настанила с широк размах и с нея пъстротата на цветовете, а и на емоциите. Понижаването на температурите изисква специална адаптация на организма. Понякога това се усеща доста силно и некомфортно - студени крайници, чести и резки промени в кръвното налягане, по-разсеяни сме, липсва ни концентрация. Просто на тялото му е необходимо време да се пренастрои на новите климатични условия. Това може да стане съвсем безболезнено с мъничко помощ.

Гинко Билобата е най-старият познат дървесен вид, известен с лечебните свойства на листата си. Екстрактът, извличан от листата на растението, е най-разпространената съставка на фармацевтични и фитопродукти. Направени са над 300 изследвания в Западна Европа. Te показват един и същ резултат- екстрактът от Гинко Билоба подобрява кръвообращението, най-вече към мозъка и крайниците, и спомага за усилване на паметта.

Установено е, че екстрактът спомага за снабдяването на мозъчните клетки с глюкоза, която е жизнено необходима за правилното функциониране на мозъка и централната нервна система. В същото време екстрактът подобрява трансмисията на нервни сигнали между мозъчните клетки и така допълнително стимулира мозъчната функция.

Биоактивните съставки на Гинко Билобата не позволяват образуването на съсиреци и тромби в кръвоносните съдове, като в същото време подобряват еластичността им и тяхната проходимост. Това прави екстрактът изключително препоръчителен за хора, преживяли инфаркт или инсулт, както и за хора, попадащи в рисковата група на тези заболявания. Може да се приема се също от страдащи от атеросклероза и хипертония (високо кръвно налягане).

Снимка 382072

Източник: iStock

Екстрактът подобрява кръвооросяването на крайниците, благодарение на което успешно се бори срещу болестта на Рейно, известна още като "синдром на студените крайници". Приемът на екстракт от Гинко показва и положителни резултати при възрастни хора със затруднения при ходенето, поради нарушено кръвообращение в долните крайници, което причинява болки и подуване на краката.

Екстрактът от Гроздово семе е натурална растителна субстанция, която е с концентрирано съдържание на олигомерни проантоцианиди- видфлавоноиди. Те са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали и подпомагат нормалната циркулация на кръвта към малките периферни кръвоносни съдове (капиляри). Те се разграждат веднага в стомаха и попадат в кръвоносната система, която ги разнася до всяка, клетка, тъкан и орган.

Престоят им в тялото е 72 часа като за това време те се усвояват напълно от организма. Сами по себе си, имат антиоксидантни свойства, подсилени допълнително със способността им да консервират и регенерират Витамин С и Е, които по принцип имат много кратък живот в човешкото тяло. Оказва се, че екстрактът от гроздово семе е 20 пъти по-силен от витамин С и 50 пъти по-силен от витамин Е.

Снимка 382073

Източник: iStock

Проантоцианидите в гроздовото семе са едни от малкото антиоксиданти, които преминават през стените на клетките на мозъка и на кръвоносните съдове и предпазват нервните тъкани. Имат противовъзпалително и антиалергично действие (блокират ензима, отговорен за освобождаването на хистамин в клетките на тялото). Екстрактът от Гроздове семе спомага за по-бързото зарастване на рани по кожата като стимулира по-бързата регенерирация на наранените кръвоносни съдове. Гроздовото семе забавя стареенето на кожата, благодарение на антиоксидантните си свойства.

Проантоцианидите правят кръвоносните съдове еластични и това води до понижаване на кръвното налягане, подобряват проходимостта на кръвоносните съдове, предпазват от образуване на плаки и тромби в артериите, заздравяватстените на вените като предпазва от образуването на разширени вени и спукани капиляри (варици).

Продуктът на българския пазар, който съдържа и двата екстракта е GinkgoVin. Той е с високо съдържание на екстрактите в една таблетка - Гинко Билоба -100 мг., Гроздово семе - 50мг. Дозировката в една таблетка гарантира положителен ефект при отслабване на паметта, нарушена концентрация,нарушено кръвообращение,атеросклероза, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, студени крайници. Можете да намерите продукта в аптеките и без рецепта или онлайн тук.