Напоследък зачестиха случаите на крайно насилие над най-беззащитните - децата и жените. Изключително важно е в обществото да няма търпимост към подобни прояви, но това сякаш трудно се постига.

Народопсихологията на балканските страни повелява да не се месим в чуждите семейни отношения, да затваряме очите си за издевателствата, които понякога се случват на една стена разстояние от нас, а дори и да обвиняваме самата жертва за "избора" ѝ - особено когато става въпрос за жените.

Тук няма да пишем за това колко неправилно е подобно мислене, а ще разгледаме резултатите от проучване, проведено в САЩ и започнало още през седемдесетте години. То обхваща 267 души, за които била събирана информация в реално време относно физическото им малтретиране, сексуалното насилие и пренебрежението, на което са били подложени, когато са били на възраст до 5 години и между 6 и 17.5 години.

Снимка 386535

Източник: iStock

Учените искали да си отговорят на два въпроса - дали насилието в много ранна възраст има дългосрочни ефекти, които засягат живота на жертвите, дори когато вече за възрастни хора, както и дали тези ефекти запазват силата си през целия живот, или с времето отслабват.

През годините била събирана информация от учителите на децата за отношенията им с техните съученици€ Самите деца също попълвали въпросници за успеха си в училище. Когато били на 20 и 30 години, потърпевшите били интервюирани отново, като било необходимо да разкажат за романтичните си преживявания и нивото си на образование.

Преимущество на изследването е, че данните не се основават на спомените на жертвите на насилие, а са събирани в реално време, докато те са израствали. Освен това, този метод позволил на учените да разграничат ефектите от насилието и пренебрежението в ранна детска възраст от ефектите им, когато са се случили по-късно при съзряването на децата.

Снимка 386536

Източник: iStock

Изследователите установили, че насилието и пренебрежението в ранното детство водят до влошени социални взаимоотношения и успех в образованието по време както на детството, така и при вече възрастните пострадали. Ефектите от малтретирането не отслабват във времето с израстването на децата и превръщането им в зрели хора.

Те разбрали още, че ефектите от насилието в ранно детство са по-силни и значими от тези на насилието, което се е случило на по-късен етап от живота.

Учените се надяват, че резултатите от изследването ще привлекат вниманието на обществото върху проблема с насилието и ще бъдат взети мерки за ранното му идентифициране и предотвратяване.