Липсата на желание за секс малко по малко излиза от сянката на поредното табу, за което се притесняваме да говорим, но знаем, че е навсякъде около нас. Разбира се, повечето хора се притесняват да говорят за тишината в спалнята, но и мнозина го правят силно, на глас, искайки всички да ги чуят.

Важно е още в началото да разграничим две понятия - асексуалност и хипоактивно разстройство на сексуалното желание. В първия случай говорим за психологично състояние, което в някои случаи или и физиологична обусловеност. А във втория става дума за все по-често срещано явление, най-вече при младите, причинено от външни фактори.

Снимка 389001

Източник: iStock

Асексуалност

По медицинските разбирания, асексуални са хората, които имат конкретен медицински проблем - нарушено производство на полови хормони или нефункциониращи тестиси например. Асексуалността може да настъпи и в следствие на преживяно насилие например.

Асексуалните хора не изпитват никакво сексуално влечение към обекти от противоположния или от своя пол. Те просто са им безразлични. За сметка на това, могат да се възбуждат от различни фетиши. Изпитват и романтична или естетична атракция (от задушено общуване или външния вид на някого), но не и нужда да бъдат интимни.

Точно както сексуалната ориентация, така и асексуалността не може да се избира и предопределя. Тя ни избира и ние нямаме друг избор, освен да й се подчиним. Засяга хора от различни възрастови групи и обществени прослойки и според различни изследвания, с нея се определят около 1% от населението.

Но този процент със сигурност е по-голям, защото мнозина все още се срамуват да говорят открито за невъзможността да изпитат сексуално желание към друг човек.

Снимка 388998

Източник: iStock

Сексуална дисфункция

Липсата на желание за секс е все по-често срещано явление. Но не при хората на прага на третата възраст, когато е нормално сексът да бъде по-скоро събитие, отколкото ежедневие. Сексуалната дисфункция засяга все повече млади хора в активна и репродуктивна възраст и се превръща в тяхно ежедневие. Парадокс, нали?! 

И докато сексът е навсякъде около нас, пренасищането е на лице. От психологически проблем, липсата на желание за секс се превръща и във физиологичен - мозъкът функционира по различен начин и дори сексуалното съдържание не успява да го настрои на палава вълна.

Според различни изследвания, 1/3 от жените страдат от сексуална дисфункция. Но все по-често и ролите в леглото се разменят и дамите са тези, които едва ли не си просят секс от половинките. 

Сексът, тренировките и калориите - къде е истината

Можем ли да отслабнем със секс

Хормони и калории

А основните причини за сушата са ясни - стрес, напрежение на работното място, семейни и финансови проблем, злоупотреба с алкохол и наркотици. Всичко това смачква либидото, а и любовните ни отношения. И когато липсата на секс се превърне в навик, идват и физиологичните промени.