Телевизорите не са това, което бяха, дистанционните също. Въпреки че вече можем да управляваме умния си телевизор и през смартфон, борбата за дистанционното си остава една от вечните семейни драми.

А можем ли да си представим какво ще се случи, ако контролираме телевизора в хола само с мисъл? Вероятно на фона на всички технологии в последно време подобна опция не ни звучи толкова странно. А след няколко години ще се превърне и в действителност. Както казват по рекламите - скоро и в нашия дом.

Към това се стреми Samsung, но засега ограничава усилията си само към конкретна група потребители. Заедно с учени от изследователски център в Лозана компанията работи по проект с името Project Ponthius .

Снимка 389451

Източник: Twitter / LightSpeed Legal

Основната цел на взаимните им усилия е да направят възможно хора с различни физически увреждания да гледат телевизия и да контролират телевизора, без да се нуждаят от чужда помощ, а само от своите мисли. 

Прототип на системата за четене на мисли с цел управление на телевизора бе представен на конференция миналата седмица. В основата е Brain Computer Interface, който свърва човек с устройство. Това става благодарение на специална каска с 64 сензора, които проследяват мозъчната дейност и движението на очите.

Научните изследвания все още са в процес, за да стане ясно как реагира мозъкът, когато имаме желание да гледаме филм или просто да сменим канала. Точно изпращаните от него сигнали се очаква да бъдат използвани като предположения, а движенията на очите - като тяхно потвърждение.

Снимка 389455

Източник: Twitter / SciTech Scotty

След като веднъж тази информация бъде събрана за конкретния потребител, софтуерът сам ще прави предложения дали искаме да извършим съответната промяна, пише CNET.

Засега технологията е експериментална и насочена само към страдащи от различни парализи и други тежки заболявания. И, да, от Samsung са наясно, че подобен вид каска със сензори не изглежда никак привлекателно за масовия потребител.

One UI – новото лице на джаджите на Samsung

Какво е новото лице на джаджите на Samsung

Системата, която замества TouchWiz и Samsung Experience

Още повече че е необходимо да се нанесе контактен гел и цялата процедура продължава повече, отколкото ни трябва, за да намерим дистанционното някъде в хола. Но не се съмняваме, че след години всички ще можем да контролираме техниката у дома само с мисли. Направо малко страховито ни звучи...