През 2019 г. медиите в интернет неколкократно гръмваха със съобщения за спиране и контролиране на достъпа до интернет в Русия.

По-рано този месец дори бе прокаран закон, който позволява на правителството да спира, цензурира и общо взето да владее интернет пространството както намери за добре.

Тази седмица бе прокаран още един закон, който ще влезе в ефект от юли догодина и забранява продажбата на електронни устройства без предварително инсталирани руски приложения.

Смартфоните, производство им, химикалите и вредата върху планетата

Какво струва на планетата направата на един смартфон

И какви химични елементи съдържат мобилните джаджи

В тази група попадат смартфоните, телевизорите и компютрите, но не е ясно точно за какви приложения става въпрос.

Важно е да отбележим, че новият закон не изисква производителите на техника да премахнат стандартните приложения в джаджите си, а просто да добавят и руските им алтернативи.

Поддръжниците на новия закон твърдят, че новите правила ще са от полза на по-възрастните потребители в страната и също така ще представляват алтернатива за младите, които не знаят, че има руски еквиваленти на някои от популярните на запад приложения.

Както можем да се досетим, западният свят посрещна новината с мнението, че новият закон е отявлен инструмент за контрол и следене на потребителите на електронни устройства в русия.

Всеобщото мнение е, че много световни марки ще предпочетат да се изтеглят от пазара пред това да бъдат задължени да продават продуктите си под новите правила.

Call of Duty: Modern Warfare, PlayStation, Русия и защо забраниха играта в страната

Русия срещу Call of Duty: Modern Warfare

Какво не им харесва на руснаците

От Apple също така коментираха пред Kommersant, че подобно изискване е в разрез с политиките за сигурност на компанията и няма как то да бъде имплементирано в продуктите й.