Всички се оплакваме, че новите електромобили не разполагат с особено впечатляващ максимален пробег. Хубавото е, че светлина в тунела има, изключения от правилото също, а технологиите продължават да се развиват.

Ето например, новото Renault Twingo Z.E. е напълно електрически градски автомобил, който според данните на производителя може да измине цели 180 километра с едно зареждане.

Крайно недостатъчно, за да обиколим Европа, но повече от идеален пробег за автомобил, който изобщо не е предвиден да напуска града.

Снимка 468377

Източник: Renault

Подобно на много свои конкуренти (Skoda Citigoe iV, VW e-up! и Seat Mii Electric), външно Renault Twingo Z.E. не се различава почти по нищо от стандартната фейслифт версия на Twingo, която се предлага с двигатели с вътрешно горене.

Снимка 468375

Източник: Renault

На мястото на бензиновия двигател в задната част е монтиран електромотор, а задвижването на колелата продължава да е задно. Мощността на Z.E. достига 81 к.с. и 160 Нм максимален въртящ момент, които са достатъчни за ускорение до 50 км/ч за около четири секунди, както и за развиването на максимална скорост от 135 км/ч.

Снимка 468374

Източник: Renault

Благодарение на своята литиево-йонна батерия с капацитет 22 кВч и тегло от 165 кг, електрическото Renaut Twingo може да измине до 250 км в градския цикъл WLTP City. Тестовете в по-реалистичния пълен WLTP цикъл (57% градско шофиране, 25% шофиране в предградията и 18% шофиране на магистрала) Renault Twingo Z.E. може да измине 180 км, преди батерията му да се изтощи.

Снимка 468373

Източник: Renault

Какво следва после? Зареждането от стандартен домакински контакт отнема агонизиращите 13 часа и половина, но ако инвестираме в домашна зарядна станция с мощност 3.7 кВ, времето пада на осем часа.

При по-мощните станции от 7.4 кВ, автомобилът може да се зареди за четири часа - от 11-киловатов източник (батерията може да вдигне заряд от 80% за 2.10 часа), а от 22-киловатова станция - за 63 минути.

Снимка 468376

Източник: Renault

Премиерата на градското електрическо автомобилче Twingo Z.E. ще се състои през следващата седмица в Женева.