"Най-мръсното нещо са парите" - често сме чували тази реплика, защото банкнотите и монетите буквално могат да обиколят света и да се ползват при всякакви обстоятелства.

Дали обаче мобилният телефон не взе първенството в класацията на предметите, по които най-често се задържат бактерии?

Снимка 369398

Източник: iStock

Самите ние, но и всичко, до което се докосваме, е покрито с бактерии. Добрата новина е, че в повечето случаи те не са вредни.

"Би било необичайно, ако бактериите, които пренасят здравите хора върху повърхности като тази на телефона ни например, ни разболеят", казва професорът по епидемиология в Университета в Мичигън Емили Тот Мартин. Което не означава, че не трябва да сме внимателни именно с мобилните си устройства.

Снимка 369397

Източник: iStock

Ако ползваме телефона си дори по време на хранене, трябва да сме изрядни с почистването му. Докосването на замърсена повърхност, след което пипането на храната, е сигурен начин да "хапнем" бактерии, някои от които могат да ни навредят.

Нека само си представим, че сме ровили в телефона, докато сме пътуваме с метрото, и сме се държали за дръжките, за които се хващат хиляди други хора на ден. Бактериите от тях са върху екрана му, а от него - и върху храната.

Снимка 369411

Източник: iStock

За пристрастените към мобилните устройства се препоръчва почистването им поне веднъж на ден с антибактериални кърпички.

Гумените и силиконови калъфи за смартфон задържат повече бактерии от другите, както и ръбчетата, където протекторът се допира до устройството. Тях почистваме с повишено внимание.

Трябва да имаме предвид, че никога не трябва да пръскаме препарат върху самото устройство - слагаме го върху чиста кърпа, след което почистваме.